sub

Információk, érdekességek

Miért ismétlődnek a problémáid?

2016. augusztus 30.

Veled is előfordult már, hogy az élet újra ugyanazokat a helyzeteket és gondokat hozta eléd? Mi lehet az oka, hogy bizonyos tapasztalatok nagyon sokszor ismétlődnek az életben?

Bizonyára Te is átéltél már olyan helyzeteket és szituációkat az életedben, melyek időről időre nagyon hasonló érzelmi állapotokat hoznak létre Benned. A forma, vagyis a körülmények talán változtak, de maga az érzet, amit átéltél, ugyanaz volt. Úgy is fogalmazhatunk, újra és újra ugyanabba a "folyóba" léptél. Lehet ez párkapcsolati konfliktus, anyagi nehézség, munkahelyi probléma, vagy akár mentális és fizikai betegség. Mi lehet az oka, hogy nagyon sokszor ismétlődnek bizonyos tapasztalatok valakinek az életében? Ebben az írásban ennek pszichológiai gyökereit vizsgáljuk meg, és választ keresünk a kérdésre: Hogyan találjuk meg a kivezető utat a "körforgásból"? Hiedelmeink, elvárásaink és tapasztalataink a Keddi KvantumTükörben.

A legfontosabb kérdés, amit mindenekelőtt fel kell tenned magadnak és meg kell vizsgálnod az életedben a következő:

Vajon a világképem és hiedelmeim alakítják ki a tapasztalataimat, vagy a tapasztalataim alakítják ki a hiedelmeimet és a világképemet?

 

Talán kicsit furcsa lesz a válasz, de mindkét oldal igaz! Ennek az oka, hogy nem létezik kezdet és végpont ebben a körforgásban, mert ezek ugyanannak a folyamatnak a különböző szakaszai. Gondolj a „melyik volt előbb: tyúk vagy a tojás” találós kérdésre.
Nem könnyű a helyzeten változtatni, s a megoldás igényel némi önismeretet, azonban mindenképpen érdemes átgondolni a kérdést. Hiszen a tapasztalataid megváltoztatni nem tudod, azok megtörtént eseményeken alapulnak, melyekre a múlt vet védőhálót. A hiedelmeiden viszont már könnyebben változtathatsz. Már amennyiben tudsz róluk. A probléma ugyanis az öntudatlan, az elméd mélyén meghúzódó érzelmi alapú elvárásokkal van. A mélyen beágyazódott, nem tudatosodó elvárások a hangsúlyosak, és ezek alakítják legnagyobb mértékben a külső környezet hatására benned megjelenő értelmezését a világnak, s ez válik számodra valósággá. Tehát amennyiben képes vagy megfigyelni előfeltételezéseidet a világról és annak jelenségeiről, s létezésükre tudatossá válsz, akkor megtaláltad az ismétlődésből kivezető utat. Természetesen azon végig is kell menned. Annak pedig az a kulcsa, hogy nem pusztán fejből, az akarattal kell megpróbálnod megváltoztatni a világképedet, hanem a szívedben kell elfogadnod más nézőpontok helyességének lehetőségét, ily módon adva teljesen új irányt a Valóságod alakulásának.

Minden létező jelenség a világban ugyanabból a végtelen információs mezőből származik. A személyiség szűrői (elvárások, meggyőződések, koncepciók) alakítják át a kvantummező lehetőségeit tapasztalattá, és megtapasztalható fizikai világgá. Születésétől kezdve minden emberi lény átmegy egy társadalmi programozáson, mely az idegrendszerben mentális és érzelmi sablonokat és mintákat hoz létre, melyek időről időre megerősítik önmagukat. A neurológia tudománya felismerte, hogy az érzelmek egyik szerepe az, hogy az emlékek bevésődését megerősítsék. Tehát minél erősebb az érzelmi töltet bizonyos tapasztalatokhoz kapcsolódva, annál hangsúlyosabb lesz az emlék, mellyel később értelmezi a személyiség a világot. Így kerül valaki adott esetben a „szenvedés körforgásába”, hiszen a személyiségének szüksége lesz bizonyos érzelmi frekvenciának az átélésére, még akkor is, ha az adott esetben boldogtalanná teszi.

Tehát a hasonló a hasonlót vonzza elv valóban érvényesül. A köznyelv ezt önbeteljesítő jóslatnak nevezi, melynek a lényege röviden, hogy csak az önmagadról elvárt korlátokon belül tudsz teljesíteni, amíg nem vagy tudatában azoknak. A kivezető út kulcsa az öntudatlan gondolati és érzelmi szokások felismerésében rejlik. Amennyiben meg szeretnéd tudni, mik ezek, éberré kell válni a belső folyamataidra.

Ennek azonban van egy nehézsége. Némely belső jelenséget az elme problémaként, vagy elítélendő tulajdonságkén értelmez, s „természetes” késztetést érez, hogy megoldja, vagy átalakítsa. Ez azonban nagy csapda lehet, mert gyakran éppen ezzel erősíti meg annak valóságát, hiszen a figyelem nem más, mint pszichikus energia. Ha azonban semlegesen állsz hozzá belső minőségeidhez és felismered, milyen elképzelésekkel hoztad létre, megszűnik a belső alapja, s a külső tükröződés magától megszűnik.

Másik megoldás lehet azoknak, akik az első utat – az éberség gyakorlását - túl nehéznek találják. Ha ezt a módszert választod, akkor tudatosan alakíts ki, hozz létre magadban új típusú elvárásokat, szokásokat, sablonokat. Olyanokat, amelyek közelebb visznek az általad megfelelőnek ítélt élethelyzethez. itt sem kerülhető el azonban a már meglévő gondolati-érzelmi szokások tudatosítása. Vicces, szórakoztató – ugyanakkor sokkoló - gyakorlat lehet, hogy amikor ráébredsz egy negatívnak minősített gondolat ismétlődésére és kimondod hangosan. Meglátod, megdöbbentő hallani, hogy adott témához – általában a legérzékenyebbhez és a legtöbb gondot okozóhoz - kapcsolódóan milyen gondolatok keringenek a fejedben.

Tehát emlékezz: Nincs kezdet és vég, azt csak te jelölöd ki az értelmezés érdekében. Tehát bárhol lehet a számodra tökéletes kezdet. Miért ne lehetne ez a pillanat? Ne halogasd a változást a tökéletes helyzet vagy pillanat keresésével. Jusson eszedbe a harmonikus átalakulás titka: az előtted álló akadályok lépcsőfokok a „problémák lehetőségekké alakítására”. A rugalmas elme túllép a saját korlátain, merevségén és ellenállásán, s ily módon megszűnnek számára a problémák, s csak lehetőségeket érzékel, melyekben újabb és újabb élmények várják.
 
Szatmári L. Miklós
író, Quantum Balance konzulens és oktató
www.kvantumszemlelet.hu/treningek/intuicio

forrás: Harmonet