sub

Információk, érdekességek

Miért fontos a szemvizsgálat?

2019. október 11.

A szemvizsgálat nagyjából annyira izgalmas, de annyira szükséges is, mint az autónk olajcseréje. Sokan azok közül, akik úgy érzik, hogy nincs problémájuk a látásukkal, nem értik, hogy miért fontos ez.

Fotó: 123rf.comTöbben akkor sem érzik szükségességét, amikor látáshibájuk miatt szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Pedig legalább évente egyszer érdemes megvizsgáltatni a szemünket függetlenül attól, hogy érzékelünk-e problémát, vagy sem. Ha nem is tartod számon a legfontosabb teendőid között, próbáld meg elkerülni az időpont tologatását, mivel a rutin szemvizsgálat akár a látásodat is megmentheti, illetve fényt deríthet más betegségre is, hiszen a szemvizsgálat nem csak a látás ellnőrzését jelenti, hanem a szem egészének vizsgálatát.

Mikor legyen?

Mindenkinek szüksége van rendszeres szemvizsgálatra. Azoknak a felnőtteknek, akiknél nem állnak fenn kockázati tényezők, és nem fordultak elő szembetegségek a családjukban, legalább kétévente, a kor előrehaladtával pedig évente ajánlott szemvizsgálaton részt venniük. Gyermekeknél hathónapos, hároméves korban és iskolakezdés előtt, majd évente kell ellenőrizni a látást. A pici korban történő szűrés fontosságára azért is fel kell hívnunk a figyelmet, mert ha a gyermek rosszul is lát, nincs összehasonlítási alapja, hogyan kellene jól vagy jobban látnia, így nem is tud erről visszajelzést adni.

Természetesen a minennapokban megfigyelhetőek jelei az esetleges látáshibáknak, de a megfigyelés mellett érdemes szakemberrel kontrolláltatni hisz nem mindig szembetűnőek a tünetek. A jó látás viszont kulcsfontosságú a minden tanulási folyamatban, bármilyen idős is a gyermek, ezért a szemvizsgálat különösen fontos a kisgyermekeknél.

Milyen megoldások léteznek? 

Látásprobléma esetén többféle lehetőség közül választhatunk. A klasszikus szemüveges megoldás mellett a kontaktlencse viselése is egy módja annak, hogy élesen láthassunk.

A kontaktlencséknek számos fajtája elérhető,attól függően, hogy milyen látásproblémára, viselés időtartamra van szükségünk. Azaz több szempont alapján döntesz, amikor kontaktlencsét és szemüveget választasz, és a szemész szakemberednek segítséget jelent a számodra legmegfelelőbb kontaktlencse kiválasztásában, ha elmondod az igényeidet. Általában, ami meghatározza a döntést: hány órát szeretnéd viselni naponta, hány napot egy héten? Említsd meg a viselés körülményeit is: gondolj például az irodai munkára, ahol kevés a természetes fény és a légkondicionálás folyamatos. Sportolsz? Utazol? Szólj erről is. Ezek mind-mind befolyásolják, hogy Neked melyik CooperVision kontaktlencse lesz a legtökéletesebb választás.

Mindezek mellett  betegségek korai felfedezése is előfordulhat egy alapos szemvizsgálat során, megmentheti a látásunkat.

Sok szembetegségnek, például a zöldhályognak vagy a cukorbetegség okozta szemészeti elváltozásoknak nincsenek jellemző szubjektív tünetei a korai stádiumban, míg a szakember a szem vizsgálata során találhat erre utaló jeleket más a korai szakaszban. A korai felismerés és kezelés sokszor csökkentheti a látáskárosodás vagy a maradandó látásvesztés kockázatát.

Nem csak a látását menti meg 

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint gyakran a szemorvosok az elsők, akik felismerik a krónikus szisztémás betegségek jeleit. Ők észrevehetik a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas vérnyomás korai jeleit.

Maga a vizsgálat általában csak fél-, egy órát vesz igénybe, de felbecsülhetetlen az a nyereség, amit kapunk. Fordíts időt rendszeresen a szemed egészségének ellenőrzésére, legyen nálad mindig a szemész szakembered elérhetősége!

forrás: Patika Magazin.hu