sub

Információk, érdekességek

Mi okozza a menstruációs fájdalmat?

2021. június 09.

A legtöbb nő általában megérzi alhasában a menstruáció közeledtét: feszítő, tompa, időnként görcsös érzést tapasztal méhe tájékán. A termékeny korú nők mintegy 40 százaléka fájdalmasnak éli meg ezt az érzést, 10 százalékuk pedig olyan intenzív  

„Pontosan mi az a menstruációs fájdalom? Miért fáj a hasunk, derekunk és sokszor a mellünk is? Mi a leghatásosabb módszer az enyhítésére?”

A legtöbb nő általában megérzi alhasában a menstruáció közeledtét: feszítő, tompa, időnként görcsös érzést tapasztal méhe tájékán.

A termékeny korú nők mintegy 40 százaléka fájdalmasnak éli meg ezt az érzést, 10 százalékuk pedig olyan intenzív fájdalmat tapasztal, hogy az megakadályozza normális napi tevékenységeinek ellátásában.

A fájdalmas menstruáció orvosi neve dysmenorrhoea

  • ha önmagában jelentkezik, primernek (elsődleges) nevezzük,
  • ha valamilyen ismert ok vagy betegség áll a hátterében, szekundernek (másodlagos).

Ilyen betegség lehet kismedencei gyulladás, jóindulatú méhdaganat, méhen kívüli terhesség vagy endometriosis (prosztaglandint termelő méhnyálkahártya-szigetek a méhen kívül, melyek ugyanúgy viselkednek, mint a méhen belül vastagodó és leváló endometrium).

A szekunder dysmenorrhoea jellemzője, hogy a korábban panaszmentes menstruáció fájdalmassá válik. Ilyenkor mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A méh belső borítása, az endometrium prosztaglandin nevű anyagokat termel, melyek elősegítik a méh izmainak összehúzódását, és ezáltal az endometrium lelökődését a menstruáció során. Kimutatták, hogy a dysmenorrhoeától szenvedő nőknél az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű prosztaglandin termelődik, és ez a méhizomzat fájdalmas görcséhez vezet. A fájdalom gyakran kisugárzik a deréktájra is. A prosztaglandinok távoli hatásának tulajdonítható az egyeseknél kísérő tünetként fellépő hasmenés, hányinger/hányás és fejfájás is.

Mindenkinek magának kell kikísérleteznie, milyen módszer válik be nála a leginkább a menstruációs fájdalom leküzdésére

Enyhébb panaszok esetén javasolják az alhas melegítését meleg vizes palackkal vagy meleg fürdővel, a nem túl megerőltető testmozgást és a bőséges folyadékbevitelt. Sokan esküsznek egy pohár vörösborra, ami a flavonid egyensúlyt és a vérképzést is helyre tudja hozni, ugyanígy a vörös bogyós, úgynevezett szupergyümölcsökből készült turmixok fogyasztására, a sóháztartás felborulása miatt só bevitelére, esetleg a Schüsser sók használatára. 

Súlyosabb fájdalom esetén gyógyszer javasolt, rendszeresen jelentkező dysmenorrhoea esetén akár megelőző jelleggel is, a menstruáció előtt egy-két nappal elkezdve. Nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (aszpirin, ibuprofen, naproxen-nátrium) és simaizom görcsoldókat javasolnak. Ez ügyben érdemes kikérni a háziorvos vagy nőgyógyász tanácsát.

Menstruációs fájdalom és a megoldások

A mell feszülését, esetenként fájdalmát az ösztrogén és a progeszteron nevű női nemi hormonok mennyiségének, egymáshoz való arányának ciklikus változása hozza létre: a mell megduzzad, vizet tart vissza, érzékennyé válik. Nem mindenkinél jelentkezik mellfájdalom a menstruáció során. Leküzdésében segítséget nyújt a zsírszegény étrend, az E-vitamin, a koffeinfogyasztás kerülése, és szükség esetén orvos által javasolt gyógyszer.

Több nő arról számol be, hogy a korábbi egészségügyi betétek leváltása, helyette a megfelelő menstruációs kehely használata, vagy a természetes anyagú - például a mosható - betétek használata magában csökkentette a fájdalmat egy idő után, így az is elképzelhető, hogy a vegyi úton tisztított betétek is okozhatnak tüneteket egyes esetekben. 

Több gyógytea is használható ilyenkor, ezekről érdemes kikérni szakértő természetgyógyász véleményét, aki megfelelő ajánlást tud adni a növények keverésére, vagy hatóanyagára vonatkozóan is, nem csupán az internetes tájékozódás után, ötletszerűen vásárolni gyógyteát. 

forrás: Harmonet.hu