sub

Információk, érdekességek

Mi mindenre lehet jó a probiotikum?

2016. augusztus 02.

A legújabb vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a probiotikumoknak szerepe lehet a kólikás, a bukós, illetve a székrekedéses csecsemők problémáinak orvoslásában. A jótékony bélbaktériumok ugyanis nem csak a sírós időszak lerövidítésében, de akár a kiváltó okok megszüntetésében is segítségére lehetnek a babáknak és a mamáknak.

A kólika, a refluxbetegség (=bukás) és a székrekedés a csecsemők első hat hónapjának leggyakoribb, gyakran orvoshoz forduláshoz is vezető tünetei közé tartoznak. Bár néhány hónap elteltével a panaszok jellemzően maguktól is rendeződnek, a problémát – mellékhatásoktól mentesen – kezelő gyógymódok szerepe lényeges.

Egy olaszországi vizsgálat alapján a jótékony bélbaktériumok, azaz a probiotikumok adagolása jelentősen javíthat a tüneteken. Egy 589 csecsemő bevonásával végzett vizsgálat bebizonyította azt, hogy a Lactobacillus reuteri DSM 17938 nevű bélbaktérium napi 5 olajos cseppben történő adagolása hozzájárul ahhoz, hogy tapasztalhatóan kevesebbet sírjanak a csecsemők. Míg a probiotikummal kezelt csoportban csak átlagosan napi 38 percet sírtak a csecsemők, addig a jótékony bélbaktériumot nem kapó babáknál napi 71 perc sírást tapasztaltak. Emellett, a probiotikum-kezelésre visszavezethetően ritkábban történt bukás a csecsemőknél (mindössze napi átlag 2,9 esetben, míg a nem-kezelt csecsemőknél ez átlagosan 4,6 alkalom volt). Továbbá, gyakrabban jelentkezett széklet is a Lactobacillust kapó kicsiknél; a probiotikummal kezelteknél átlagosan napi 4,2, míg a Lactobacillust nem kapóknál csak átlag napi 3,6 székletet tapasztaltak.

  • Lényeges kiemelni, hogy a probiotikum-terápia nem járt mellékhatásokkal.
  • A probiotikum adagolás előnyét emeli ki az is, hogy kevesebbszer fordultak gyermekorvoshoz azok a szülők, akiknek a csecsemői probiotikumot kaptak.
  • Ismert, hogy a kolosztrum és az anyatej a jótékony bélbaktériumokat, köztük a Lactobacillusokat is nagy számban és nagy változatosságban tartalmazza. A friss kutatási eredmények a probiotikumok kapcsán ismételten rávilágítanak a szoptatás fontosságára, illetve arra, hogy tápszeres táplálás esetén a csecsemő egészséges fejlődése érdekében hangsúlyt kell fektetni az anyatej összetevőinek minél pontosabb utánzására.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu