sub

Információk, érdekességek

Mi-micsoda? Mi a tofu?

2022. január 24.

Gyakran olvasol számodra ismeretlenk hozzávalókról? Vagy hallottál már róla de nem tudod mi az pontosan? Majd én segítek! Új sorozatunkban minden héten bemutatunk egy ismeretlen ismerős konyhai összetevőt!  

Mi a tofu?

A tofu egy fehérjében gazdag, viszont szénhidrátban szegény szójából előállított húspótló. Fehérjetartalma megfelel a marhahúsénak. A húsmentes(vegetáriánus) táplálkozás egyik alappillére, hiszen teljes értékű fehérjeforrásként pótolhatja a táplálkozásból kimaradó húst és tejterméket.

Honnan származik?

A japán és kínai mitológiákban az öt szent mag közé tartozik a szója. Őshazájában a tofu nagyon elterjed. Bizonyos források szerint i.e. 164-ben, Liu An császár udvarában fejlesztették ki. Amerikában és Nyugat-Európában a 70-es években, nálunk csak a 90-es években terjedt el. Hagyományosan kézzel állították elő ami bizonyos helyeken még ma is tartja magát. Egyszerű az eljárás: az előző nap beáztatott szójababot kinyomkodják, ledarálják és felforralják. Ezután szétválik a szójatejre és a túróra hasonlító tofu alapanyagra. Ezt egy nigari nevezető tengerisó koncentrátummal oltják be és ebből készül a sajtra emlékeztető állagú tofu.

Mit tartalmaz?

A tofu gazdag fehérjében, ezen kívül vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz nátriumot, foszfort, vasat, kalciumot, B1 és B2 vitamint valamint niacint. Jó hatással van a szív-és érrendszeri megbetegedésekre, az anyagcserére és a zsír és cukor felszívódására. Ajánlott koleszterinproblémákkal küszködőknek, hiszen nem tartalmaz koleszterint így fogyaszthatják idősek, szívbetegek de kis gyermekek is.

Mi készüljön belőle?

Szeletekre vágva kirántható, süthető mint bármely húsféle. Elkészíthetjük zöldségekkel raguként, pörköltként, körözött vagy akár sütemény, édes pohárkrém is. Fontos tudni, hogy a tofut erőteljesebben kell fűszerezni, érdemes az elkészítés előtt előre pácolni és pihentetni. Így átjárják a fűszerek és ízletes étel készíthető belőle!

Recept tippek:
Kínai tofus tészta>>
Tofus lecsó>>
Tofus-tepsis>>
Rántott tofu>>

forrás: Harmonet.hu