sub

Információk, érdekességek

Mérni kell!

2024. június 18.

Fotó: liudmilachernetska © 123RF.com

A magasvérnyomás-betegség minden harmadik felnőttet és minden negyedik elhízott gyermeket érinti Magyarországon. Miért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése?

A vérnyomás rendszeres mérésének kiemelt jelentősége van a magasvérnyomás-betegség felismerésében, kezelésében és ellenőrzésében. Ha nincs panaszunk, akkor évente egyszer ajánlott a vérnyomás mérése, tünetek esetén viszont rögtön ellenőrizni kell azt. A vérnyomás egészséges embereknél is mutat bizonyos mértékű ingadozást, amit érdemes figyelemmel kísérni, de ha valakinek már diagnosztizált magasvérnyomás-betegsége van, akkor ajánlott a rendszeres otthoni vérnyomás-ellenőrzés és az adatok naplószerű feljegyzése, ami a családorvos számára is fontos információkkal bír. A vérnyomás mérése során a készülék három számjegyet mutat.

  • Az első szám, vagyis a szisztolés érték annak a nyomásnak a mértéke, amely a szív összehúzódásakor mérhető az erekben.
  • A második, ún. diasztolés érték a szív elernyedésekor mérhető nyomásra utal.
  • A harmadik szám a pulzust, vagyis a szív percenkénti összehúzódásainak a számát mutatja.

Vérnyomásméréskor minimum három mérést kell végezni egymást követően a domináns karon, a mérések között egyperces szünetet tartva, eredményként pedig az utolsó két mérés átlagát kell figyelembe venni és felírni. Egészséges, 18–65 év közötti embereknél 120–129/70–79 Hgmm, 65 év felett 130–139/70–79 számít általános célértéknek. A 140 fölötti szisztolés és a 90 fölötti diasztolés értékeket már kóros vérnyomásnak tekintjük. A vérnyomásmérőn megjelenő harmadik érték a pulzusszám, melynek értéke 80/perc alatt megfelelő.

Kardiológiai Diagnosztikai és Hypertonia Központ

Magyar Hypertonia Társaság által akkreditált hipertóniaellátó hely.

  • Teljes körű kardiológiai kivizsgálás előzetes bejelentkezés után.
  • Személyre szabott tanácsadás belgyógyász-kardiológus-hipertonológus tapasztalatok alapján.

Magyarországon a magas vérnyomásban szenvedő betegek mintegy a fele nem is tud a betegségéről.

Addig is olvassa el a www.vernyomasinfo.hu honlap ezen témájú cikkeit!

Prof. dr. Szauder Ipoly
Kardiológiai Diagnosztikai és Hypertonia Központ
1015 Budapest, Ostrom u. 27.
www.kardiocenter.hu
Tel.: 06-30/939-2865

forrás: Patika Magazin