sub

Információk, érdekességek

Mellfeszülés? Terhességben nagyon gyakori!

2018. augusztus 03.

Természetes, hogy fáj a mellem a terhesség alatt? Vagy valami gond van? – nagyon sok nő teszi fel magának ugyan ezt a kérdés. A probléma tisztásában  Ratkó Tünde szülésznő van segítségünkre.

mellTerhesség esetén a mell fájdalma természetes, bár nem mindenkinél jelentkezik, illetve ha mégis, annak mértéke egyénenként eltérő mértékű.  A mellek duzzadása, feszülése vagy fájdalma az egyik első jele a várandósságnak. Amikor a beágyazódás megtörténik, akkor a test hozzálát, hogy felkészüljön a baba táplálására, legyen szó a testen belüli folyamatokról vagy a szoptatásról. Ehhez hozzátartozik egy sor hormonális változás beindulása, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy a a beágyazódás létrejöjjön, a terhesség pedig  megmaradjon és zökkenőmentes lehessen. Ezek a változások azonban egy sor kellemetlen mellékhatással is járnak. Ilyenek a hányinger, az émelygés, a fáradékonyság, a hangulatingadozások vagy éppen a mellfeszülés.

A szervezet számára a várandósság hatalmas kihívást jelent. Nem csak a működési mechanizmusát kell részben átalakítania, hanem gondoskodnia kell egy olyan kis lényről is, mely egy aprócska sejtcsomóból hízik 3-4 kilós babává a kilenc hónap leforgása alatt. Ez elképesztő ütemű fejlődés, hiszen nem csak a súlya nő, hanem kifejlődnek a belső szervei, az ideg- és érhálózata, ugyanígy  hormonrendszere, csontjai –  minden apró kis funkció, amire az életben szüksége lesz. Ez a folyamat elképesztő tápanyagigénnyel párosul, amit a kismamának kizárólag táplálkozásból fedezni nagyon nehéz, illetve nem is mindig lehet. A folsav a terhesség első szakaszában a magzat komoly fejlődési rendellenességének megelőzésében játszik szerepet, míg a  várandósvitamin a terhesség teljes szakaszában támogatja nemcsak a magzat ,hanem az édesanya egészségét is. Fontos a terheseknek a vitaminok megfelelő tagoltság is, hiszen a három trimeszterben nem teljesen azonos sem a magzat, sem az édesanya ásványianyag- és vitaminigénye.

A mellnövekedés a terhesség természetes velejárója

A mell növekedése azért szükséges, mert egy új, „időszakos” funkciót is el kell látnia. Ez nem más, mint a szoptatás, amihez már „nyugvó” állapotban is minden megtalálható a mellben. Ahhoz azonban, hogy az anya megfelelő mértékben legyen képes a babát táplálni, a mell zsírszövetének gyarapodnia kell, hogy fedezni tudja a tejmirigyek energiaigényét. Ugyanis a tejtermelés  igencsak energiaigényes folyamat. Az emberi anyatej minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire egy kisbabának szüksége van egészen addig, amíg szilárd táplálékot nem képes fogyasztani. Vagyis – akárcsak a várandósság alatt – a szoptatás időszakában is hasonló a helyzet, mint a terhesség idején: az anya szervezete fedezi a baba tápanyagszükségletét. Éppen ezért a szervezet extra tápanyagpótlását hasznos a szoptatás alatt is fenntartani, ugyanis a megfelelő tápanyag-ellátottság ebben az esetben is kulcskérdés. Ha a szervezet raktárai nem képesek lépést tartani a felhasznált tápanyagmennyiséggel , akkor a nem létfontosságú funkciókat a test szépen lassan leállítja. A tejtermelés pedig elsők között esik „áldozatul” ennek a védelmi folyamatnak.
A szoptatás utána mell is veszít a felhalmozott szövetekből. A mell megereszkedése ilyenkor  gyakori probléma, melynek  kivédése sajnos nehéz.  Az alkati adottságok nagyban meghatározzák, a terhesség és szoptatás milyen hatással lesz a mellre, azonban ami bizonyos, hogy az egészséges életmód és rendszeres testmozgás, ami magába foglalja a mellizmok erősítését is, segíthetnek megőrizni a mell formáját.

forrás: Bébik.hu