sub

Információk, érdekességek

Melanoma - Legtöbbször nem is meglévő anyajegyből alakul ki?

2018. július 15.

Az anyajegyek méretében, alakjában tapasztalt változások mellett a bőrön újonnan megjelenő foltokra, kinövésekre és egyéb elváltozásokra is figyelni kell, hogy a melanomát idejében kiszűrjük. Az otthoni önellenőrzés során tehát a teljes testfelületet javasolt alaposan átvizsgálni. Arról, hogy pontosan milyen jelekre figyeljünk, dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa beszélt.

Az anyajegyek mellett az új bőrkinövésekre is figyelni kell!

A melanoma a bőrben lévő pigmentsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat, épp ezért nemcsak a meglévő anyajegyekben alakulhat ki, hanem bármilyen újonnan megjelent festékes elváltozás kapcsán gondolni kell ennek kockázatára. A Journal of the American Academy of Dermatology folyóiratban közölt korábbi kutatás szerint, a vizsgált 20126 melanomás eset 70.9%-ában új elváltozásként jelentkezett és csak 29.1%-ban alakult ki meglévő anyajegyből a daganatos elváltozás.

Önvizsgálat nélkül rosszabbak az esélyek

A melanoma gyorsan terjeszkedő, agresszív bőrdaganat, a túlélési esélyek akkor a legjobbak, ha korai stádiumban felfedezik az elváltozást, még mielőtt áttéteket képezne. Ennek érdekében fontos a bőrt rendszeresen otthon is ellenőrizni. Havonta egyszer alaposan vizsgáljuk át fürdés után a teljes bőrfelületet, a nehezen elérhető területekhez, mint például a hátunk, kérjük párunk, barátnőnk segítségét. Ilyenkor ne csak az anyajegyeket ellenőrizzük, hanem arra is figyeljünk, hogy megjelent-e bármilyen új elváltozás, folt, kinövés a bőrön.

Rendszeres szűréssel csökkenteni lehet a melanoma miatti halálozást

2014-ben, az Egyesült Államokban 76665 embernél diagnosztizáltak melanomát. 9324 eset végződött halállal. Dr. Rózsa Annamária szerint mindez azért különösen elszomorító, mert ma már olyan korszerű technológia áll rendelkezésre az anyajegyszűrésben, amivel a beteg teljes testfelületéről digitális képeket lehet készíteni. A szoftver képes az előző vizsgálat képével összevetni a bőr aktuális állapotát, így garantált, hogy nemcsak az anyajegyekben történt változások, de a legkisebb új folt sem marad észrevétlen. Ha egy elváltozás gyanúra ad okot, akkor plasztikai sebésszel van lehetőség eltávolíttatni, mielőtt tovább terjedne, a melanoma gyógyulási esélyei korai stádiumban felismerve a legjobbak. Ehhez azonban évente- félévente részt kell venni a teljes testtérképes anyajegyszűrésen.

forrás: Patika Magazin