sub

Információk, érdekességek

Megfázás, torokgyulladás, influenza?

2018. október 25.

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe.

A hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek mellett a csecsemők és a kisgyermekek.

Az őszi és téli évszakok egyik állandó és rendkívül kellemetlen vendége a megfázás, amelynek zavaró tüneteit, a torokfájást, az orrfolyást és a köhögést mindenki megtapasztalta már.

Elkerülni a megfázást – ez a legfontosabb!

A megfázás a világ talán leggyakoribb és legrégebbi betegsége, amit egy gyors lefolyású vírusfertőzés okoz. Sokszor hallottuk már, hogy vigyázzunk a hidegben, azonban a náthát nem a hűvös időjárás idézi elő. Az ősz beköszöntével sokkal többet tartózkodunk zárt helyeken, ahol, ha köhögünk vagy tüsszentünk, több tízezer vírust hordozó kis cseppecskét juttatunk a levegőbe ezzel megfertőzve másokat is. A megelőzés érdekében a leghatásosabb amit tehetünk, hogy napi minimum 8 órát alszunk, rendszeresen mozgunk, odafigyelünk az egészséges táplálkozásra és sűrűn mosunk kezet.

A torokfájás kellemetlenségei

A torokfájás viszkető, kaparó, csiklandozó, szúró, égő érzés vagy gombócérzet a torokban. Nagyon kellemetlen, megnehezíti a nyelést, sokszor a beszédet is, zavarva a mindennapi tevékenységet, de leginkább az éjszakai pihenést.

A torok (vagy más néven garat) a tápcsatorna legfelső szakasza, a légzőrendszer és az emésztőrendszer közös része. Elölről a szájüreg, felülről az orrüreg, alulról a nyelőcső és a légcső felső része, a gége határolja. Jelentős szervei az orr- és a garatmandulák. Belülről nyálkahártya béleli, és ennek kiszáradása, bármilyen sérülése, gyulladása vagy duzzanata fájdalmat, nyelési és légzési panaszokat okoz.

A torokfájás leggyakoribb oka a vírusos (40–80%) és bakteriális fertőzések okozta gyulladás. Egészséges ember szájüregében és garatnyálkahártyáin állandóan jelen vannak a legkülönbözőbb baktériumok, vírusok és gombák. Ezek nagyobb része ártalmatlan, sőt ún. jó baktériumok, melyek erős immunrendszer esetében kordában tartják az ártalmasok szaporodását. Ha az immunrendszer gyengül és főleg annak a helyi védekezést biztosító rendszere sérül, vagy masszív fertőzés éri a légzőszerveket, akkor az egyensúly felbomlik és az ártó kórokozók, elszaporodva betegséget okoznak.

  • Mivel enyhíthetjük a torokfájást?

Minden esetben javasoljuk a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalmat csillapító torokfájás elleni szopogatótabletták vagy spray-k igénybe vételét. Kisgyereknek csak spray vagy folyadék formában használhatók. Szabály, hogy bevételük után legalább fél óráig nem szabad enni-inni egyrészt azért, hogy a hatásuk érvényesülni tudjon, másrészt a zsibbasztó (érzéstelenítő) tulajdonságuk miatt félrenyelést okozhatnak.

A vírusos torokfájást sós vizes vagy sós teás gargalizálással (1 pohár menta, zsálya, kamilla vagy hársfateához 1 teáskanál tengeri só szükséges) is lehet csillapítani. Az égő érzést hideg itallal, a kaparó szúrós fájdalmat meleg mézes hársfateával lehet megnyugtatni. A nyirokcsomók duzzanatával járó torokgyulladásra jó hatású az állott vizes dunsztkötés (egy vízbemártott kendővel körbetekerjük a nyakat, erre egy száraz törölközőt teszünk, és addig hagyjuk hatni, ameddig a beteg az átmelegedést már kellemetlennek érzi (kb. 10–15 perc). A levegő páratartalmának növelése céljából hatásos lehet a fűtőtestre vízzel telt edényt helyezni, melybe citrom- vagy zsálya illóolajat csepegtethetünk. A közérzet javítására gyulladáscsökkentő recept nélkül is kapható gyógykészítmény és bő melegítő hatású folyadék (nem üdítőital, hanem tea és levesétel) fogyasztása javasolt.

Jó hatásúak az illóolaj-tartalmú kenőcsök, amelyek a mellkas bőrére dörzsölve, azon keresztül szívódnak fel és könnyítik a légzést.

Esély az influenzára

Az influenza minden évben felüti a fejét Európában, így hazánkban is. A népesség körülbelül 10%-a fertőződik meg a vírussal évente, az influenzához köthető szövődmények pedig további számos kellemetlen betegséget okozhatnak, melyek akár kórházi kezelést is igényelhetnek.

Cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintés útján terjed, így különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a tüsszentésre, köhögésre, amelyekben található parányi cseppek akkora koncentrációban terjednek a levegőben, hogy könnyedén fertőzést okozhatnak. Szinte hihetetlen, de egyetlen influenzás embertől származó tüsszentés egy egész szobát képes vírusokkal beteríteni, és a fertőzés veszélye még órákkal később is megmarad. Ugyanakkor a váladékkal szennyezett kéz is veszélyt jelenthet. Egy 2012-es tanulmány szerint az influenzavírus a környezetbe jutást követően akár 5–10 percig is életben marad a kézen és egyéb felületeken, így azok érintésével könnyedén elkaphatjuk, illetve továbbadhatjuk a vírust. Elég csupán, ha egy kézfogás után szánkhoz vesszük a kezünket, vagy kifújjuk az orrunkat.

Mint általában minden betegségnél, az influenza esetében is a megfelelő védekezés és a megelőzés a leghatékonyabb módja annak, hogy megállítsuk annak terjedését és elkerüljük a betegséget.

forrás: Bébik.hu