sub

Információk, érdekességek

Megelőzhető a szélütés

2016. szeptember 30.

A stroke sajnos sok embert érint napjainkban. Egyes esetekben azonban a bénulás csak rövid ideig tart, és legfeljebb 1 napon belül elmúlik, azt hihetjük, csoda történt. Pedig csupán arról van szó, hogy a szélütés előszobájával, a TIA-val (transient ischemic attack – átmeneti vérhiányos eset) találkoztunk, ami azonban nagyon komoly problémákat vetít előre. 

A TIA – vagyis az agyi keringési zavar - tulajdonképpen egy tünet, amely nagyon hasonlít a szélütéshez, de alapvető dolgokban különbözik tőle: ez pedig nem más, hogy 1 napon belül elmúlik. Itt is előfordul érzészavar, látászavar, bénulás, de ezek a tünetek a szélütéssel ellentétben nem tartósak.

Csak egy napig tart, de mindenképpen figyelmeztető eset.

Kiválthatja a nyaki erek szűkülete is

A TIA-t, akárcsak a stroke-ot, több minden is kiválthatja. Az egyik leggyakoribb ok a nyaki főerek szűkülete, ami vérrögképződéshez vezethet.

A TIA esetében felmerül a gyanú, hogy a problémát a nyaki verőérben létrejött szűkület, illetve az abból adódó vérrögök okozzák. Ezek elszabadulva elzárnak kis ereket az agyban, ami ehhez az állapothoz vezet. Sajnos ez azt is jelenti, hogy bármikor lehet számítani arra, hogy egy nagyobb rög szabadul el, és stroke-ot okoz, amelynek tünetei már tartósan megmaradnak, sőt, akár halálos is lehet. 

Szerencsére van lehetőség a problémát műtétileg helyrehozni, ami ugyan nem veszélytelen, de legalább elkerülhető egy szélütés, ami végleges bénulást is eredményezhet.

Természetesen – mint minden műtét esetében – itt is vannak kockázatok. Azonban azt is mérlegelni kell, hogy ebben az esetben súlyosabb állapot lesz megakadályozva, amely akár a beteg életét is megmentheti. Szerencsére, ha egyszer már elvégezték a beavatkozást, akkor nagyon ritka, hogy az adott ér megint beszűkül, vagy hogy az operált területről később elszabadulhat a vérrög. 

forrás: Patika Magazin