sub

Információk, érdekességek

Medvehagyma

2017. június 03.

Az egyre kedveltebb medvehagyma minden hajtatott primőrt megelőz. A tavasz első hírnöke, egy vadon termő értékes ételalapanyag, fűszer és gyógynövény. A hagymafélék családjába tartózik, rokona a metélőhagymának, a vöröshagymának, a fokhagymának.
Az erdők és ligetek árnyas, nyirkos élőhelyein nagy telepeket alkotó, biotermény. Vadfokhagymának is nevezik, ami jelzi azt, hogy ízében, illatában, és hatásait tekintve is leginkább a fokhagymára hasonlít. Magról és hagymáról is szaporítható viszonylag igénytelen, évelő szépséges virágú gyógynövény, mely árnyas kiskertekben is termelhető. Megfelelő szaporítóanyag és tanács beszerezhető a kertészetekből.

Márciusban már kibújnak levelei a hó alól. Népi megfigyelés szerint a téli álmából ébredő medve ezt fogyasztva tisztítja szervezetét (érezhető a „böjti szelek” által), és ebből szerzi óriási fizikai erejét. Innen eredhet a medvehagyma elnevezés és az a hiedelem, hogy az ember is erősebb (egészségesebb) lesz, ha medvehagymával kezdi a tavaszi tisztítókúrát. Zsenge, friss leveleit márciustól májusig, még virágzás előtt kell gyűjteni, a hagymáját pedig, nyár végén vagy kora ősszel. Májusban levelei már kevésbé aromásak, és hosszú szárat növeszt, melyen ernyős virágzatban apró, fehér csillagszerű virágok gyönyörködtetik a kirándulókat. Ekkor a nagyon hasonló lándzsa alakú levelei és fehér virágai miatt könnyen összetéveszthető a mérgező hatású májusi gyöngyvirággal és más ártalmas erdei növénnyel (őszi kikerics, kontyvirág). Megkülönböztető jel, hogy a medvehagyma erőteljes fokhagyma illatát már messziről érezhetjük. Közelről pedig, a gyöngyvirág illata is összetéveszthetetlen. A medvehagyma levelei ujjaink között szétdörzsölve fokhagyma szagúak. Aki biztosra akar menni az, helyesebben teszi, ha biopiacról vagy bioboltokból szerzi be ezt az értékes zöld növényt. Ha mégis erdei séták alatt gyűjtenék, akkor az állomány védelme érdekében csak a levelekből szedegessenek, a hagymát ne tépjék ki.

Gyógyhatásai

A fokhagyma ízű, illatú virágzás előtt szedett medvehagyma levele pozitív hatással van egészségünkre. Jelentős szerepe van a tavaszi méregtelenítő, vitaminpótló kúrákban. Szerves kénvegyületeket és sok vitamint, ásványanyagot tartalmaz, akárcsak a fokhagyma. Gyógyhatásai is hasonlóak, de azt sokszorosan felülmúlva. Alkalmas a légúti hurutos betegségek megelőzésére, gyógyítására. Baktérium és gombaölő hatása alkalmassá teszi bélfertőtlenítésre, béltisztításra, a bélflóra rendezésére, és ez által az emésztés serkentésére, az immunrendszer erősítésére. Enyhe vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása is van. Rendszeres fogyasztása szabályozza a vér koleszterinszintjét, ezáltal számos szív-ér rendszeri és anyagcsere-betegség megelőzésének természetes gyógymódja lehet. Enyhe véralvadásgátló hatása miatt előjegyzett műtétek előtt, illetve véralvadást gátló gyógyszert szedő betegeknek, nem tanácsos medvehagymát (és általában hagymaféléket) fogyasztani.

Felhasználása

Konyhai felhasználásra ritkábban hagymáit, gyakrabban a nyersen felaprított leveleit használjuk. Illata a fokhagymához képest gyengébb, és kevésbé maradandó, főzéskor szinte teljesen elillan, csupán kellemes aromája marad meg. Még frissen fogyasztása után sem marad kellemetlen fokhagymaszagú a lehelet. Ezért sikerrel használható a spenótos fogások, a krumplis ételek, a halételek fűszerezésére, és akár önálló főzelék készítésére is. Gazdagítja, ízesíti a szendvicsféléket, a salátákat, a tojásos ételeket (mint omlettek vagy kenőkék). Párolva köretként, krémesítve szószként vagy levesként is élvezhetjük. Készülhet vele pogácsa, majonéz (aioli), fűszeres vaj, fűszeres túró (körözött), fokhagymás salátaecet, és fűszeres salátaolaj. Légúti hurutos betegségek alternatív gyógymódja lehet a fokhagymás méz, tea vagy bór.

Tartósítása

A medvehagyma frissen a legízletesebb, és ezt érdemes is kihasználni szezonjában. A virágzás előtt szedett zsenge levelek papírzacskóban, hűvös helyen tárolva egy hétig őrzik meg frisseségüket. Medvehagymával jól helyettesíthetjük a fokhagymát, ezért tanácsos valamilyen formában tartósítani is. A szárított levelek elvesztik ízüket, aromájukat. Jobb módszer a mélyhűtés. Az alaposan lemosott és szikkasztott leveleket felaprítjuk és felhasználásnak megfelelő adagokban, lefagyasztjuk. Például jégkockatartóba nyomkodva, vagy alufóliába sodorva, melyből alkalmanként akkorát törünk le, amennyire éppen szükségünk van. Hűtés nélkül is hónapokig eláll, ha feldarabolva sóval vagy olajjal alaposan elvegyítjük és tiszta üvegekbe préselve (légmentesítve) lekötjük, mint a befőttet.

A medvehagymát 70%-os alkoholba áztatva, bőrápolási célra alkalmas (sömörre, pattanásra) ecsetelőszer készülhet.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász

forrás: Bébik.hu