sub

Információk, érdekességek

Lekváros papucs

2018. július 30.

Legutóbb gyereknap alkalmából készítettük ezt a végtelenül egyszerű, mégis nagyon finom süteményt. Egyszerűen ez a család kedvence, a gyerekek imádják! Most csak úgy készítsük el, hogy mosolygósabb legyen a szombat!  

Nálunk ez az egyik nagy kedvenc, amit a gyerekek, mind unokaöcsém, mind Jutka barátnőm kislánya, Rebeka imád, no meg persze mi is szeretünk, így megosztom veletek. Ez egy végetelenül egyszerű sütemény, bármikor pillanatok alatt elkészíthető, és biztos siker. Soha nem tudunk eleget sütni belőle. A receptet Jutkának és anyukájának, Magdinak ajánlom, mert mindig kérik, hisz Rebeka imádja és tojásmentes. Ja azt majd elfelejtettem, hogy ha a tejfölt lecseréljük vegán joghurtra, akkor is teljesen jó.

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):
  • 400 g liszt
  • 250 g margarin
  • csipet só
  • 2 púpos evőkanál tejföl (illetve szója vagy csonthéjas joghurt)
  • keményebb, sűrűbb lekvár amit egy kevés fahéjjal kikeversz
A lisztbe beleteszed a sót, a margarinnal összemorzsolod, beleteszed a tejfölt és simára gyúrod, és azonnal nyújthatod. Ha előző este, vagy korábban el akarod készíteni a tésztát akkor több tejföl kell bele, hogy lágyabb tésztát kapj, majd folpackba csomagolva legalább 1-2 órát, de akár egy egész éjszakát is hűtőben pihenteted. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Lisztezett deszkán kb. 2-3 mm-esre nyújtod, nagy kör szaggatóval (kb. 7 cm átmérőjű) kiszaggatod, a tésztakorong közepére egy kis kávéskanálnyi lekvárt teszük, a szélét ha nem ragadna össze egy picit vízzel megkenjük, és félbehajtva összeragasztjuk.
 
A biztosabb összetapadás, illetve esztétikai okokból a szélét villával összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, majd 10-15 perc alatt, világosbarnára, készre sütjük. Megszórjuk porcukorral és tálalhatjuk is. Ha nem lenne ekkora szaggatónk, akkor ugyanekkora méretű négyzeteket vágunk a tésztából, és a procedúra ugyanaz.
 
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: szuper egyszerű

Tápanyag tartalom (darabonként): 66,3 kcal; 6,8 g szénhidrát; 1 g fehérje; 3,8 g zsír
Váljék egészségetekre!

forrás: Harmonet