sub

Információk, érdekességek

Különleges gyógy- és fűszernövények - a kurkuma

2016. október 27.

Egzotikus szimbólum, a kurkuma - a curry fő alkotóeleme - trópusi és szubtrópusi vidékekről származik. De napjainkban ez a növény már az ázsiai konyhát kedvelők menüjének részévé vált Európában is. Az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. A kurkuma főként antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságáról ismert, de a szervezetünket érintő más jótéteményei is egyre inkább előtérbe kerülnek. Lássunk közülük néhányat.

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma sajátos illatú, ragyogó sárga színű, sajátos aromájú fűszer. Gyakran a jóval drágább sáfrány helyettesítésére is használják, bár a kurkuma fűszer azért annál pikánsabb, különlegesebb ízt kölcsönöz az ételeknek. Főként Indiában, Kínában és Indonéziában termesztik, és tudni érdemes róla, hogy a fűszer a növény sárga belsővel rendelkező gyökeréből származik.  Használata (a népi gyógyászatot, terápiás alkalmazást is beleértve) az említett távoli vidékeken hosszú időre nyúlik vissza, évezredekben mérhető. Ugyanakkor az utóbbi években az ételek ízesítésén kívül a flavonoidokhoz (hasznos növényi hatóanyagokhoz) hasonló, erős antioxidáns hatása miatt újra a tudományos kutatások előterébe került. A kutatók a kurkuma védő és preventív hatásával fokozottabban foglalkoznak, napjaink olyan gyakori betegségei, mint a szív- és érrendszeri, gyulladásos megbetegedések, vagy az emésztési problémák tekintetében. Egyes tanulmányok daganatmegelőző, antibakteriális, vírusölő, illetve immunserkentő hatására is rámutattak.

Kissé keserű íz, erős színhatás

Fő termesztési helyéből eredően a kurkumát indiai sáfránynak is nevezik, bár az említett Kína és Indonézia mellett, Japán, Burma, Malajzia, sőt még Afrika is a fő lelőhelyei közé tartozik. Kesernyés íze, jellegzetes illata azért mindenekelőtt az indiai konyhára jellemző, mely elterjedt a világ számos országában. Egy példa a hazai (nem csak ) indiai éttermekben történő alkalmazására: a nálunk is ismert biryani, sült zöldséges rizs is ezzel a fűszerrel készül.
A növény élénksárga színét a kurkumin nevű hatóanyag adja, mely az élelmiszeripar egyik gyakran használt színezőanyaga. Pld. jellemzően mustárokban, szirupokban édességekben, zselékben, fagylaltokban található. Pikáns ízt ad leveseknek, húsoknak, számos zöldséges ételnek, salátának, szószoknak is.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatása tudományosan bizonyított

Az ajurvédikus gyógyászatban a kurkumát ősidők óta főleg emésztési problémák kezelésére, megfázás ellen és sebgyógyításra használják.  Emésztést serkentő hatása napjainkban már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is elismert. Ez a tulajdonsága, valamint az említett gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibakteriális hatása polifenol tartalmának is köszönhető.  Ez utóbbi nyugtatja a gyomornedveket, védi a gyomor-nyálkahártyát, enyhíti az egyéb gyomorbajokat. Emellett a kurkuma vértisztító, májvédő hatása szintén elismert, és pozitív tulajdonságokkal rendelkezik a gyulladásos ízületi bántalmak, ill. bélbetegségek enyhítésében is. Csökkentheti a vércukorszintet, a depresszió ellen hat, és egyes kutatások szerint még lassíthatja az olyan neurodegeneratív betegségek előrehaladását is, mint az Alzheimer-, vagy a Parkinson-kór.

Jobb felszívódás piperinnel

Fontos, hogy a kurkumát zsíros ételekkel fogyasszuk (por alakban) fűszerként, mert olyan zsírban oldódó vegyület, mely egyébként nehezen szívódik fel. Felszívódását és jótékony hatásait még fokozhatjuk azzal, hogy frissen őrölt feketebors kivonatot, zsírégető piperint adunk hozzá, mely csökkentheti a vér koleszterinszintjét is. Ideális növényi olajat (olíva- , repce- vagy colza-olajat) is hozzáadni ételkészítéskor.

forrás: Patika Magazin