sub

Információk, érdekességek

Közös nyaralás - hogyan ne menjetek egymás agyára?

2018. július 24.

A nyaralás hosszabb időre összezár két embert. Ez alatt sok minden kiderülhet a másikról, amit esetleg még nem is tudtunk, vagy csak sejtettünk. Ezért az együtt töltött szabadságot egy kapcsolat próbájának is felfoghatjuk, és ez nem csak a legelső alkalomra vonatkozik. Ha kicsit odafigyelünk, és nem siklunk el a jelek felett, a közös nyaralás során évről évre tesztelhetjük kapcsolatunkat, annak hullámzását és pillanatnyi állapotát.  

Az első együtt töltött hét

A legelső nyaralást egy kezdődő kapcsolatban akár mini-összeköltözésnek is felfoghatjuk.

Nem kell, hogy már a hotelben kedvünket szegje kedvesünk szanaszét hagyott alsóneműje vagy éppen a le nem hajtott WC-ülőke, azonban utólag érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire tolerálhatóak részünkről az itt felfedezett apróságok, és a párunk mennyire volt nyitott az ezekkel kapcsolatos felvetéseinkre. Ugyanis a későbbi, valós összeköltözés során éppen ezek a pici dolgok tudják majd alattomosan megmérgezni a kapcsolatot.

Könnyen kiderülhet, hogy bár új partnerünk eddig odaadónak mutatkozott a hálószobában a hétvégéken vagy az alkalmi találkozások során, most, a folyamatos együttlét alatt más módon vágyik a testi közelségre, mint mi magunk. Nem feltétlenül az együttlétek gyakoriságában mutatkozik meg ez a különbség, az is előfordulhat, hogy kevésbé, vagy éppen ellenkezőleg, sokkal jobban szeret összebújni, a kezünket megfogni, a közelségünket keresni, mint az számunkra jóleső lenne. Az is előfordulhat, hogy a nyaralásról hazatérve pár napig néma marad a telefon. Az ebből eredő konfliktus vagy ellenérzés származhat az eltérő igényekből is, de az is kiderülhet, hogy a kevesebb intimitást igénylő fél valójában tényleg kevésbé vágyik a másik fél közelségére, mivel nem, vagy kevésbé biztos a kapcsolatban.

A párkapcsolatok rákfenéje a pénz, az ebben rejlő konfliktusok is felbukkanhatnak a szorosan együtt töltött idő során. Vannak, akik természetesnek veszik, hogy a szabadság alatt a pénzügyekben a férfi viseli a nadrágot, mások viszont szeretik egyenlő arányban megosztani a költségeket. Ha az erről alkotott felfogás nagyon eltérő, az bizony kellemetlen helyzeteket szülhet. Jó előre tisztázni, hogy ki mennyit fizet az útiköltségből, szállásból, hogy ne ott érjen meglepetés.

Ne féljünk a felmerülő nézeteltérésektől! De ne is igyekezzünk szőnyeg alá söpörni azokat. Senki nem várja, hogy két, egymás számára még szinte ismeretlen ember mindig mindenről ugyanazt gondolja. A fenti helyzeteknek legjobb megoldása a megbeszélés, a kedves, akár humoros nyílt felvetés. A kapcsolatok tartóssága nem azon múlik, hogy adódik-e egyáltalán probléma, hanem azon, hogy a pár hogyan tudja megoldani azokat. Az első együtt töltött szabadság kiváló alkalom arra, hogy közösen teszteljük ezt a képességünket.

Nyaralás a párunkkal

Az egész éves taposómalom után általában nagyon várjuk a közös kikapcsolódást. Mégis, gyakran nem az elvárásaink szerint sül el a közös szabadság.
Ugyanúgy, ahogy egy keményen átdolgozott nap után nem tudunk hirtelen lazítani, időt kell hagynunk magunknak és egymásnak a nyaralás alatt is az ellazulásra, a hétköznapi gondoktól való elszakadásra. Az első napokban azt is megengedhetjük magunknak, hogy egyedül menjünk sétálni, napozni vagy úszkálni. Szellőztessük ki a fejünket, hogy utána pihenten újra egymásra találhassunk.

A hirtelen ránk szakadó, töményen együtt töltött idő felerősítheti az évközben felgyülemlett feszültségeket, konfliktusokat. Ha nagyon elfoglaltak voltunk, esetleg gyerekek is vannak, előfordulhat, hogy nem beszéltünk meg minden felmerülő nézeteltérést, és kisebb- nagyobb sérelmek maradtak. Van, aki a sértődöttségét nyílt kommunikáció helyett tüntető viselkedéssel próbálja kimutatni, pl. nem ül le vacsorázni a párjával, vagy egész este csak a tévét nézi. Ezeket viszont nem teheti meg az üdülés során, ott akarva-akaratlanul a párunkkal kell lenni.

Nem feltétlenül jó a nyaraláson felhozni, megbeszélni ezeket a negatív érzéseket, főleg egymást hibáztató, szemrehányó módon. Már csak magunk miatt is sokkal tanácsosabb kicsit félretenni azokat, felidézni a régi kellemes élményeket, elnézegetni kedvesünket a strandon, újra felfedezve, hogy miért is találjuk vonzónak, és megpróbálni magunkat felhőtlenül jól érezni - úgy, mint régen. Lehet, hogy egy-két kellemes hét után egészen más színben tűnnek fel a problémák, vagy a helyreállt napi kommunikáció és egymás iránt táplált érzések után könnyebb lesz megbeszélni és közösen megoldani azokat.

forrás: Harmonet