sub

Információk, érdekességek

Kövérek a gyerekeink! Muszáj, hogy így legyen?

2019. augusztus 17.

Voltunk strandon. Nem akarok most se senkit megbántani, de ez nem biztos hogy fog sikerülni. Viszont ez már nem érzelmi kérdés, ha konkrétan túlélési. Nem hittem a szememnek. Az emberek, de a gyerekek is KÖVÉREK. Legalábbis sokan, nagyon sokan. Én meg még aggódtam a külsőm miatt, hogy nem tökéletes.  

Régen nem voltak kövér emberek. Olyannyira nem voltak, hogy az 1880-90-es években minden cirkuszban volt látványosságnak 1-1 kövér ember. Az emberek fizettek érte, hogy láthassák őket, annyira ritkaságnak számítottak.

Hát ez most fordítva van. És nem a "genetika" miatt. A lángos, a fagyi, a sült krumpli, a jeges kakaók meg a kóla és egyéb üdítők miatt! És tudjátok, nem azt mondom, hogy szentnek kell lenni, de ha valaki szemmel láthatóan nem mozog, akkor miért eszik ilyeneket? Mi folyik itt???

Az emberek 80-90 százaléka túlsúlyos, elhízott. Aki egy kicsit is optimálisabban néz ki, azt már megnézik. Régen nem így volt!!! Ettünk gyerekkorunkban minden hülyeséget, de nem állandóan és nem végtelen mennyiségben és mindennap. És később még ez is sokaknál megbosszulta magát...

A gyerekek elég nagy százaléka is túlsúlyos.

És ez csakis a szülő felelőssége, megint nem a genetikáé. A palacsintáé, a cukroké, sütiké, az egyél-egyél-egyél utasításé. Nem így kell kifejezni a szeretetet!
Nem palacsintával, kólával meg fagyival! Nem fog a gyerek éhen- meg szomjan halni, ha nem kap ilyeneket! Mert ilyet is hallottam tegnap, hogy "hozzál már a gyereknek egy kólát, mert szomjan hal"!

Felgyorsult világ ez, azonnali igényekkel. De a fogyás, az egészség nem mennek gyorsan. Ahogy a hízás is többnyire így történik. Hosszú hónapok, évek, kitartás, szokások eredményei, más választás eredményei, nem kúraszerűen, hanem életreszólóan.

Azt gondolom, hogy az étkezési zavarok is megszűnnének, ha több zöldséget, jó minőségű zsírban és fehérjében gazdag ételeket ennének az emberek. Nem lenne vércukor-inzulin probléma, ha naponta ötször nem ingerelnénk a hasnyálmirigyünket finomított szénhidrátban gazdag ételekkel... Beszélek itt a típusokról mindig, de amit látok, abból kiindulva sokkal jobban az alapoknál kell elkezdeni a dolgokat megváltoztatni.

Aztán amikor az megvan, akkor majd jöhetnek a típusok... Ez így nem mehet tovább, mert az emberiség kinyírja magát. Ákos szokta emlegetni a "megszaladási jelenséget", amikor egy faj veszélybe kerül bizonyos szokások vagy hibás evolúciós folyamatok miatt. Itt ülünk benne, emberek! Az a baj, hogy fiatalon még kevés a jelzés, aztán mire a baj felüti a fejét, a szokások szinte be vannak betonozva, és nem is gondolja az ember hogy azok miatt van, hiszen régen is így csinálta! Pedig attól van!!!

És egyre nehezebb változtatni, pedig nincs más kiút! Érzitek? Ha az emberek odafigyelnének a táplálkozás által az egészségünkre, az egészségügynek is sokkal kevesebb feladata lenne. Ha ez folytatódik, akkor nem a nátha miatt fogunk orvosnál ülni! És nem, nem fog más odafigyelni helyettünk! Segítünk, csak rajtatok múlik. 

forrás: Harmonet.hu