sub

Információk, érdekességek

Konyhatechnológiai szempontok az ételek elkészítésében

2025. június 16.

Fotó: www.freepik.com | rawpixel

 

A konyhatechnológia is kulcsszerepet játszik abban, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök bőregészség szempontjából hasznos tápanyagait.

A legjobb módszerek közé tartozik a gőzölés, a párolás, és a fermentálás, amelyek segítenek a vitaminok és ásványi anyagok megőrzésében. Új lehetőség még az air fryer is, hogy a zsírbevitel kedvezőbb legyen (1. sz táblázat).

  Technológia Előnyök Nyersanyagok
Gőzölés Vitaminok és ásványi anyagok megőrzése brokkoli, zöldbab, zöld leveles zöldségek
Zsírtakarékos sütési módok (sütőzacskó, air fryer használata) Jobban megőrzi a tápanyagokat, kevesebb zsírfelhasználás húsok, zöldségek
Fermentálás Probiotikus hatás, támogatja a bélflórát savanyú káposzta, kimchi, kefir, joghurt
Párolás Megőrzi az ízeket és tápanyagokat gyökérzöldségek, édesburgonya

1. számú táblázat: Konyhatechnológiai eljárások
Forrás: MDOSZ

A bőrápolási rutin is megújulhat

A tavaszi időszakban érdemes a bőrápolási rutinunkat is frissíteni. A vastag, zsírosabb textúrájú krémek helyett könnyebb, hidratálóbb formulákat válasszunk, lehetőség szerint antioxidáns hatóanyagokkal (pl. C- és E-vitamin, niacinamid, hialuronsav). A hámlasztás (pl. gyengéd AHA-savakkal) segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket, így a bőr simábbá, frissebbé válik, DE ezt az arcápolási módszert a kora tavaszi időszakra ütemezzük be, később az erősebb napfény miatt már nem javasolt. Hámlasztást csak kontrollált módon és kellő védelem mellett szabad csinálni csak indokolt helyzetben, ez alatt erősen javasolt a fényvédelem SPF 50+.

forrás: Patika Magazin