sub

Információk, érdekességek

Koffein: a mérték a fontos!

2019. május 09.

Fotó: 123rf.com

A mozgás önmagában felpörget, ezért mindennapi élénkítőinket, kávét, teát érdemes ennek tudatában fogyasztani. Egy kis odafigyeléssel megakadályozhatjuk, hogy túlpörögjön a szervezetünk, vagy fáradékonyság nélkül csökkenthetjük az eddig fogyasztott kávéadagunkat.

Legtöbben el sem tudjuk képzelni a reggelt egy csésze kávé nélkül, és ebéd után, vagy a délutáni megbeszéléseken is lelkesen kortyolgatjuk az illatos élénkítőt. Pedig sokunk szervezetére nincs jó hatással a koffein, főként azoknak nem ajánlott a túlzott fogyasztása, akik nagy stressznek vannak kitéve, keringési problémákkal, magas vérnyomással, álmatlansággal küzdenek. Nem mindegy, persze, hogy mikor és mennyit fogyasztunk belőle.

A legnépszerűbb dopping

A koffein stimuláns hatása miatt növelheti egyes sportágaknál a teljesítményt. Elsősorban az állóképességre van hatással, futás, kerékpározás és egyéb aerob sportok esetén segít, hogy tovább bírjuk a tempót. Persze ahhoz, hogy érezhető legyen a hatás, a szokásos mennyiségnél többet kell elfogyasztani.

Nem érdemes azonban jelentősen több koffeint fogyasztani sportolás előtt, mint amennyihez a szervezet hozzá van szokva, mert vízhajtó hatása miatt, ha nem pótoljuk folyamatosan a folyadékot, a teljesítmény csökkenése léphet fel. Azoknál pedig, akik egyébként nem kávéznak rendszeresen, szokatlan vérnyomás-emelkedést, szívdobogást okozhat, ami szintén nincs jó hatással a teljesítményre.

Mértékkel fogyasztható

Hogyan időzítse hát a kávézást az, aki sportol, és mennyit fogyasszon? Az élénkítő hatás a koffeinfogyasztás után 2-3 órával jelentkezik a legintenzívebben. Hobbisportolóknak akkor sem ajánlott egy-két csészényivel többet fogyasztani a szokásos adagnál, ha hosszú, megterhelő edzésre, esetleg versenyre készülnek.

Érdemes nem közvetlenül az edzés előtt kávézni, mivel a bélműködés intenzívebbé válása miatt előfordulhat, hogy meg kell szakítani a tréninget. Aki szeretné az edzés után is csúcsformában folytatni a napot, szintén segítségül hívhatja megszokott élénkítőjét, ám ezt ne közvetlenül az edzés után tegye. Jó, ha egy kis időt adunk a szervezetnek, hogy megnyugodjon az edzésterhelés után.

Sporttal könnyebb leszokni

Sokan tudják, hogy túl sok kávét fogyasztanak, mégis nehezükre esik csökkenteni a kávészüneteik számát. Ennek hátterében az áll, hogy a koffein enyhe függőséget képes kialakítani, ráadásul a szervezet toleranciát fejleszt ki vele szemben, azaz egy adott mennyiség egy idő után már nem váltja ki a kívánt hatást.

Persze nem kell ettől megijedni, a függőség viszonylag enyhe, a koffeinfogyasztás megvonásával járó fejfájás néhány nap kitartás után elmúlik. És ebben a sport is nagy segítségünkre lehet. Érdemes kipróbálni, hogy a reggeli kávét zöld tea és edzés kombinációjára cseréljük, legjobb, ha futást, aerobikot, kerékpározás vagy squasht, valami pörgős sportot választunk. A teázás helyettesíti a napindító szertartást, a mozgás élénkít és jobb kedvre derít.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

forrás: Patika Magazin