sub

Információk, érdekességek

Kismamajóga a mamáért és a babáért

2018. szeptember 12.

Beszéljünk akár testi-lelki prevencióról vagy rehabilitációról, bátran állítható, hogy a jógagyakorlat-sorok megtanulása és rendszeres alkalmazása felfogható egyfajta gyógyító-erősítő terápiának… Olyan terápiának, amelyre bizonyos élethelyzetekben különösen nagy szükségünk lehet…

A várandósság, a szülés és a babagondozás időszaka minden babára vágyó nő életében egy nagyon konkrét, nehézségekkel teli időszakot jelent. Akik már átélték, tudják, hogy igen nagy lelki erőre és fizikai felkészültségre van szükségük ahhoz, hogy könnyedén vegyék az elkerülhetetlen akadályokat. Olyan élettani, fizikai és pszichés változásokon megy keresztül a kismama 9 hónap alatt (majd az utána következő legalább egy évben), amire sokan életük legnagyobb erőpróbájaként emlékeznek vissza.
Fel lehet egyáltalán készülni erre a nehéz útra? Van lehetőség könnyebben szembenézni a kihívásokkal? És ha igen, hogyan működik a módszer?

Harmonizálás mozgással

Vannak olyan keleti mozgásformák, amelyeknek lényege megtanulni a saját energiáink áramoltatását. Az ősidők óta gyakorolt mozdulatsorok nemcsak a test működését harmonizálják, de lelki stabilitást is nyújtanak. A kínai tai chi, chi kung vagy az indiai jóga olyan természetes mozgásformák, amelyek élettel töltik meg a testet, és közben felfrissítik a lelket. Mindez pedig nemcsak a mozgásban, hanem a viselkedésben és a megjelenésben is tükröződik.

A jóga mint erőforrás

A jóga olyan erőforrás, amely konkrét segítséget jelenthet a babavárás időszakában. Speciálisan kidolgozott fajtája, a kismama- (majd a baba-mama) jóga végigkíséri egy nő elkerülhetetlen oda és visszaváltozását. A kismamajóga, összhangban a jóga általános alapelveivel, egészséges várandósságra, könnyű szülésre, a szülést követő gyors regenerációra készít fel. Segít abban, hogy a várandósság és a gyermek kihordása a lehető legkellemesebb legyen, s már a kezdet kezdetétől pozitív körülményeket biztosít a születendő baba számára.

A gyakorlatok és hatásaik

A speciális jógagyakorlatok serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és hátizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat, és jelentősen hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez, illetve azok működésének (akár ellazításának) tudatos megérzéséhez. A gyakorlatok az átmozgatáson túl a szülésre való felkészülést is szolgálják. Stresszoldó hatásúak, rávezetnek a helyes légzéstechnikára, segítenek felismerni a test jelzéseit. A légzés és a mozgás összehangolásával megtanulható a befelé fordulás is, amire a vajúdás során nagy szükség van. A nyugodt légkör, a harmonikus mozgás és az ösztönösen választott testhelyzetek is pozitív, megnyugtató hatásúak.

Tartsd szem előtt!

Különösen hasznos, ha tudatosan összpontosítasz az éppen használt izmokra, mivel így megtanulhatod befolyásolni tested működését.

A légzés ritmusával összhangban végzett gyakorlatok során nemcsak önmagaddal kerülhetsz egyensúlyba, hanem a babával is összehangolódhatsz.

A torna mindig az aktuális trimeszter mozgásigényéhez és lehetőségeihez igazodik, de fontos, hogy te is figyelj magadra. Vedd figyelembe tested korlátait, csak annyit és úgy mozogj, ahogy jólesik.

Tanuld meg a speciális légzőgyakorlatokat! Ezek a vajúdás és a szülés folyamán nagy segítségedre lesznek!

A szülés-születés utáni időszakban is érdemes folytatni a jógát, ha szeretnél egy érzékeny, gyöngéd és szoros kötődésen alapuló kapcsolatot kialakítani kisbabáddal.

Csoba Ildikó
testnevelő

forrás: Bébik.hu