sub

Információk, érdekességek

Kimondjuk, amit más nem mer: károkozó vagy, ha ezeket használod!

2021. november 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tampax, kapszulás kévé, nejlonzacskó a boltban, szívószál, elviteles pohár és tányér, és eleve a túlcsomagolt holmik - ha ilyesmit vásárolsz, egyáltalán nem vagy jó fej. Merész kijelentés, de gyorsan sértődés helyett olvass már utána, hogy mi a baj ezekkel, és dönts felelősen!  

  • Egy csomó településről már nem viszik el a szemetet.
  • Egy csomó kiserdő tele van lakossági hulladékkal (és még több lesz, ha nem viszik el a szemetet).
  • Egy csomó ember meg azt hiszi, hogy a szemét az valami vicces dolog, és trendi vackokkal kell virítni. De nem vicc ez - hanem nagyon komoly. 

A szemét el tud lepni minket. Figyelnünk kell, hogy kevesebb legyen belőle. Ha választhatunk, akkor érdemesebb olyan ételt venni, ami nincs előre csomagolva. Vigyél haza minél kevesebb fölösleges hulladékot! Vásárolj hentesnél, vigyél egyből edényt vagy táskát, amibe teszed a húsokat. Ne kérj nejlont. Kérj a zöldségesnél a saját hálódba vagy textil zsákodba árut - hidd el, sosem okoz problémát. Váltsd ki a fölösleges hulladékot termelő dolgokat olyannal, ami nem károsítja a környezetedet. 

Extra ciki dolgok gyors listája: 

  • Tampax tampon - hosszú kék semmire nem jó műanyag kapszula a puncidba, amit utána kidobsz. Nem elég káros a fehérítő anyag, amivel a tampont kezelik? 
  • Kapszulás kávé - értem én, hogy limitált széria, meg hogy felhasználod valami barkácsoláshoz. De a kávézacc egy szuper dolog, lebomló, egy csomó mindenre lehet használni. Miért nem tész vissza a kotyogósra, vagy a rendes kávéfőzőre? A kapszulás iszonyú sok felesleges szemetet termel - ezért ciki. 
  • Bonbonok - hatvanszor csomagolva. Válassz kézműves fajtát, amit szeretettel és neked csináltak, és ami nincs túlcsomagolva. Mindenkinek jobb, de legfőként a Földnek! 
  • Műanyag pelenkák, műanyag betétek - keresd inkább az újrahasználhatót. Igaz, hogy azt mosni kell és a víz is kincs, de még mindig természetesebb egy jó minőségű és lebomló mosószerrel kimosni, mint kidobni a használtat. Gondolkodj. 
  • Zacskó - és ezt szeretném vagy 1000x felírni. Ne figyelj oda, ha rád szólnak a pénztárban, hogy használj belőle sokat! Legjobb, ha kis öko-tasakokban vásárolsz, amit viszel magaddal és odahaza is benne tudod tartani. 
  • Pet palackra és szívószálra sincs szükség. Vigyél magaddal ivópalackot, ha szükséged van rá, hogy menet közben is fogyassz folyadékot. Készítsd szódát, vagy használj víztisztító berendezést. 
  • Becsomagolt zöldség - vásárolj olyat, ami nincs lefóliázva meg nejlonban. 
  • Gondolkodj, mielőtt elvitelre kéred az ételt! Mosogatni olcsóbb, helyben megenni jobb. Az elviteles dobozokért én szívem szerint ötször annyit kérnék. Rengeteg felesleges szemét keletkezik így. Tudatosan olyan helyen vásárolj, ahol lebomló a csomagolás. 
  • Ide az jön, ami neked eszedbe jutott a témáról - mert ez a lista sajnos végtelenül folytatható. 

Óhatatlan, hogy valamennyi csomagolást használni fogsz, valamennyi szemét keletkezik a háztartásodban, de igyekezz lebomló dolgokat találni, és minimalizálni a kidobandókat. 100 évvel ezelőtt egy falusi háztartásban egy év alatt nem gyűlt össze egy kukányi szemét. Ma ugyanott 3-4 nap alatt megteremelnek ugyanannyit. 

Ne légy ciki - vásárolj okosan! Használj kevés hulladékot termelő dolgokat!

forrás: Harmonet.hu