sub

Információk, érdekességek

Karcsúsító krémek a feszes bőrért és a narancsbőr ellen

2022. november 05.

Fotó: gettyimages.com

A zsírégető vagy karcsúsító, alakformáló krémek, gélek, szérumok segítenek feszesebbé tenni a bőrünket és csökkenteni a narancsbőrt is. Érdemes többet tudnunk arról, hogy milyen elvárásaink legyenek velük szemben, és néhány jó tanácsot is adunk az alkalmazás módját illetően.

Az életkorral bőrünk veszít feszességéből, a kötőszövet rugalmassága csökken.  A narancsbőrt pedig a bőrsejtekben raktározódó és a kötőszövetben felhalmozódó zsír okozza, a leggyakrabban a combon, a csípőtájékon és a hasi zónában. A zsírégető krémek a bőr alatti zsírrétegek csökkenését segítik elő azzal, hogy pl. vérbőséget okoznak, fokozzák a keringést vagy a kollagén termelődését. Ezáltal olyan globális hatást kínálnak, amely egyszerre karcsúsítja az alakot és feszesíti a bőrt.

Korábban elterjedt az a nézet, hogy a zsírégető/karcsúsító készítmények hatékonysága nem meggyőző. Ez a leggyakrabban összefüggött azzal, hogy túl sokat vártunk az ilyen krémektől, gélektől. Napjainkban már tudjuk, hogy használatukat a mindennapi fizikai aktivitással, a kiegyensúlyozott táplálkozással, továbbá a megfelelő és rendszeres masszázzsal célszerű összekötni, a jobb hatékonyság érdekében. Amellett a fogyasztókrémnek a narancsbőr megjelenésében szerepet játszó, három tényezőre kell hatnia. Azaz a felhalmozódott zsírra pl. koffeinnel, a keringés fokozása tekintetében vazoaktív (keringésre ható) összetevővel, pl. a szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus) vagy vadgesztenye kivonattal, illetve. a bőrre és a bőr alatti szövetekre olyan összetevőkkel, mint az ázsiai gázló  vagy tigrisfű (centella  asiatica) vagy  a retinol (A-vitamin).

Elvárások egy zsírégető/alakformáló készítménnyel szemben: 

– Csökkentenie kell a vizesedést

A narancsbőrnek (celluliti) többféle típusa létezik, köztük a vizes cellulit az, amely vízvisszatartást okoz. A olyan, keringést is serkentő hatóanyagok, mint pl. az escin (vadgesztenyéből származó flavonoid), a borostyán, a ginkgo biloba vagy a vörös szőlő, segítik a vizelvezetést és a zsírleadást.

– A karcsúsító krém nem dehidratálhat

A zsírégető készítmények gyakran gélek, vagy testhabok, és többnyire alkoholt tartalmaznak, ami lehetővé teszi a hatóanyagok jobb, gyorsabb beszívódását. Ezért fontos, hogy a szárító hatásukat olyan összetevőjű krémekkel kompenzáljuk, mint a glicerin, shea vaj vagy a növényi olaj (kókusz, pórsáfrány, jojoba) 

– Gátolnia kell a zsírlerakódást 

A lipolízis, azaz a zsírsejtekben lévő lipidek lebontásának aktiválására a referencia hatóanyag a koffein marad. Kiüríti és akadályozza a zsírlerakódást a lipogenezis (új lipidek képződése) gátlásával. Szinte minden cellulit elleni kezelésben megtalálható. Hatása kiegészíthető zöld teával, tengeri alga kivonattal (Laminaria digitata), guaranával, teobrominnal (a kakaónövény által termelt keserű alkaloid), barna alga és keserű narancskivonattal, grapefruit vagy citrom illóolajjal…

– Javítania kell a bőr minőségét 

A narancsbőr-hatásként jelentkező, nehezen eltávolítható, csúnya gödröcskék megjelenésének korlátozása érdekében a fogyasztókrémek hatóanyagai megakadályozzák, hogy a kollagénrostok elveszítsék rugalmasságukat. Ilyen hatóanyag lehet pl. a mezei zsurló, mely magas kovasavtartalma miatt erősíti a kötőszövetet és javítja a bőranyagcserét vagy a centella asiatica (tigrisfű) is, hasonló jó tulajdonságokkal.

Fotó: gettyimages.com

Jó tanácsok

– Ne hanyagoljuk el a masszázst! A vizsgálódások azt mutatják, hogy ha a zsírégető krémet körkörös mozdulatokkal bemasszírozzuk a kívánt bőrfelületbe, a hatóanyagok jobban beszívódnak. 

– A hatékony masszázs és a vízelvezetés segítése érdekében alulról felfelé masszírozzunk, gördülő tapintással, hogy csökkentsük a zsírlerakódást (főként a combon, a csípőn és a hason).

– Alkalmazzuk a karcsúsító kezelést minden reggel, a zuhanyozás után Fontos a rendszeresség és a kitartás. Reggelente legalább három percig masszírozzuk be a zsírégető készítményt a bőrbe, így gyorsabban érhetjük el a kívánt eredményt.

– Extra hatékonyságot jelent a karcsúsító krémek alkalmazásában, ha sportos életmódot folytatunk. Edzés előtt vigyük fel a készítményt azokra a testrészeinkre, melyek részesei az adott testmozgásnak. Az erőkifejtésnek köszönhetően a zsírsejtekből felszabaduló zsírsavak gyorsabban égnek el.

forrás: Patika Magazin