sub

Információk, érdekességek

Kapusztnyík - szlovák tradíció eredeti recept, csípősen

2025. február 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ez egy jellegzetes szlovák "sütemény" féle. Csak nem édes, hanem sós! Aki szereti a pikánsan csípős ízeket annak jó szívvel ajánlom! Nálunk családi tradíció a sütése!    

Kapusztnyík:

Hozzávalók:
Fél kg liszt,
1 teáskanál só,
1 kis doboz tejföl,
1dl olaj,
fél dl tej+pici cukor+fél kocka élesztő

Káposztatöltelék:
Fél kg reszelt káposzta,
só, bors, olaj, csípős és pirospaprika

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, jól gyúrhatónak kell lennie. 1 órát kelesztjük, rudat formázunk belőle és 8 részre vágjuk.Egyesével kör alakúra nyújtjuk, az egyik felére káposztatölteléket teszünk, ráhajtjuk a másik felét, lenyomkodjuk a szélét. Kikent tepsibe tesszük, tojással lekenjük, felvert tojással megkenjük a tetejét. 180 fokon szép pirosra sütjük.

Káposztatöltelék: egy lábasba olajat teszünk, rátesszük a reszelt káposztát és megpároljuk. Sóval, borssal, piros paprikával ízesítjük. Nálunk csípősen szokás készíteni, így teszek bele erős zöldpaprika szeleteket és csípős fűszerpaprikát, darált chillit is.

forrás: Harmonet.hu