sub

Információk, érdekességek

Kakaós illatos szívecskék

2018. október 11.

Ezt a receptet tavaly kaptam, mondjuk csak fél adagot csináltam, igaz nem lett olyan szép mint az eredeti képeken, de az íze mindenért kárpótolt. Nálunk mindig szokott lenni minimum 1-2 fajta aprósütemény, nemcsak azért mert nálunk mindenki édesszájú, így minden süti igen hamar elfogy, így sose tudunk eleget sütni, hanem például ajándék mellé is csomagolhatjuk.  

Tavaly volt olyan, akivel megállapodtunk, hogy nem lesz ajándékozás, és így egy jókora bödön sütivel állítottam be hozzá. :) Szóval íme egy újabb ízletes aprósüti. Tökéletes ünnepekre pici illatos sziveket ajándékozni.

Hozzávalók (80 darabhoz):
  • 2 vaníliarúd vagy vanília por, vagy aroma ha ez nincs akkor 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 250 g margarin
  • 150 g porcukor
  • 2 tojás
  • 1-1 citrom és narancs reszelt héja
  • 500 g liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 2 evőkanál tejföl

Dekorációnak:

  • 200 g tortabevonó fehér vagy ét csokoládé
  • 2-3 evőkanál étolaj
  • alkalomnak megfelelő dekorcukor vagy koktélcseresznye

A vaníliarudakat felhasítjuk, kikapargatjuk belőlük a pépet (ha nem kapunk vaníliarudat akkor az aroma is megteszi). A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd az egyenként hozzáadott tojásokkal, a vaníliapéppel, a reszelt citrom és narancshéjjal. Összeszitáljuk a lisztet, a sütőport, 1 csipet sót, a kakaót és az őrölt fűszereket. A tejföllel együtt több részletben a vajas masszához adjuk, összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, ujjnyi vastagra ellapítjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 2 órán át pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra Lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, 5 cm átmérőjű lisztbe mártogatott szívformával a lehető legtöbb szívet szúrjuk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsikre rakosgatjuk. Előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük, hagyjuk kihűlni.

A csokoládét felaprózzuk, meleg fürdővízbe állított edénykében felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal. Félig megmártjuk benne a szíveket, aljukról az edény peremén lehúzzuk a felesleget, rácsra rakjuk, a még képlékeny mázba nyomjuk a cseresznyét vagy szórjuk a dekorcukrot és hagyjuk megkötni.

Egy két jó tanács. Nyújtsuk amilyen vékonyra csak lehet mert nagyon össze fognak ugrani sütéskor, és mivel fehér csoki nem volt a spázjban így az enyém sima ét csokiban landolt, de így is finom és dekoratív lett.

Elkészítési idő: kb. 1 óra + 2 óra hülés
Nehézségi fok: közepes
Tápanyagtartalom (per darab): 78,9 kcal; 8,5 g szénhidrát; 1,1 g fehérje; 3,5 g zsír

forrás: Harmonet