sub

Információk, érdekességek

Iroda jóga gyakorlatok

2017. május 20.

Az ülésről beszéltünk már ebben a bejegyzésben (link) nézzük napközben mit tehetünk az egészségünk érdekében. 

 

Könnyű lenne azt mondani, hogy ne üljünk annyit, és ez valóban egy megoldás lehetne, viszont legtöbbünk számára ez nem kivitelezhető.

Két megoldás mégis van, az alternatív ülő-eszközök, valamint a mozgás.
 
1.) alternatív eszközök
 
- fitball: Ha a fitlabdát választod, mint széket, figyelj arra, hogy olyan átmérőjűt válassz, amire ülve az asztalra tett alkarod merőleges tud lenni a felkarodra úgy, hogy mind a két talpad stabilan a talajon van. Koncentrálós munkához nem ajánlom a fitballt, viszont egy lazább meetingre tökéletes választás lehet.
 
- térdeplőszék: ez talán a legjobb megoldás ülésre a sima szék lecserélésére, mert mivel nem kell egyensúlyozni az idegrendszeredet sem borítod ki a stabilizálással, tudsz koncentrálni.
 
- instabil szék-emelő felületek: ugyanaz igaz rájuk, mint a fitlabdára, a semminél jobb, de nagy koncentráláshoz nem ajánlottak.
 
- állóasztal: ha teheted, dolgozz állva, a munkaidőd harmadában. Itt is fontos, hogy megfelelő magasságú legyen maga a munkafelület illetve a monitor is, hogy ne állva görnyedj rá. Meglátod, csak eleinte lesz fura, hamar energikus leszel, és a tartásodon is észreveszed a pozitív változást. Viszlát derékfájás!
2.) irodai mozgások
 
- Ahányszor csak tudsz, állj fel és sétálj!
 
- vállkörzés hátrafelé, lassan, figyelve arra, hogy a vállcsúcsod a kör minden pontját jól megrajzolja (told előre, húzd föl, húzd hátra, told le)
 
- Magad mögött két kéz összefogása, bal fentről, jobb lentről indul, a vállaidat/könyöködet húzd hátra. Tartsd 10 légzésig, majd csere, jobb fent, bal lent.
 
- Tedd keresztbe a jobb lábadat a balon, a bokád fölött kicsivel. A bal talpad legyen a talajon. Támaszkodj rá a keresztbe tett jobb lábadra, has feszít, egyenes a hát, és kezdd el lefele nyomni/rádőlni. Csak addig menj, míg egyenes a hátad. 10 légzésig tartsd, majd másik oldal.
 
- Állj fel, kapaszkodj meg a székedben, és az egyik lábadat hajlítsd, a sarkadat húzd a fenekedhez és tartsd kb 10 légzésig. Ismételd a másik oldalra is!
 
- Ülj le kis terpeszben, és lassan hajolj előre csigolyáról-csigolyára. Pár légzésig maradt lefele lógva, majd lépésről lépésre gyere fel, csavard hátra a válladat, fejed jön fel legutoljára.
 
Egészségedre :) 
forrás: Harmonet