sub

Információk, érdekességek

Illem és trend Valentin-napra

2019. február 13.

Közeleg a Valentin-nap, mely sokak számára csupán egy szép rózsacsokor vagy egy doboz bonbon ajándékozását jelenti. De honnét ered a szerelmesek ünnepe, és miért pont Valentin?  

A Valentin-nap hagyománya

Az ünnep gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, mai formája pedig csak a 19-20. században alakult ki. A legenda szerint, Valentin az időszámítás előtti 3. században élt római pap volt, aki titokban adott össze párokat a házasságkötést tiltó császári rendelet ellenére. Valentint ezért bebörtönözték és a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak, mint például: „Ne felejtsétek el Valentint” vagy „Szeretlek Benneteket”.

Szokások, trendek

Egy igencsak kedves gesztus is kötődik február 14-hez, amely nem csak a szerelmesek, hanem a jó barátok között is szokássá vált, és ami egyúttal bizonyítja, a Valentin nap megünneplése nem a mai kor divatja.

Bár kevés írásos emlék maradt fent az ünneppel kapcsolatban, de arra vannak bizonyítékok, hogy a középkori Franciaországban és Angliában divatos hagyomány volt. Mégpedig azért, mert a szerelemesek általuk írt versekkel köszöntötték egymást, innen ered a kézműves üdvözlőkártyák ajándékozása.

Kezdetben a Valentinnapi megemlékezés a képeslapküldésre korlátozódott, és csak később terjedtek el a mai közismert és népszerűségnek örvendő egyéb formái, mint egy romantikus vacsora, kisebb utazások ajándékozása.

Lepje meg kedvesét a szerelmesek ünnepén egy otthon is könnyen elkészíthető  édességgel, amely Fazekas László séf receptje:  

Friss epertatár mascarponeval

A friss epreket apró kockára vágjuk, majd meglocsoljuk jó minőségű vodkával, és pár csepp narancslével. Kikaparjuk egy vanília magját, hozzáadjuk az eperhez, majd apróra vágott friss bazsalikomot keverünk hozzá. Ha szükséges, cukrozzuk, és körülbelül egy órára a hűtőbe tesszük.

A mascarpone sajtot kézi mixerrel felhabosítjuk, közben kevés tejet adunk hozzá, és amikor a térfogata körülbelül a kétszeresére nőtt, akkor jó.

Ízesíthetjük cukorral, vaníliával, lime héjjal, tonkababbal, de akár fehér balzsamecettel is.

forrás: Harmonet