sub

Információk, érdekességek

Így változtatja meg a közösségi média a párkapcsolatokat

2022. szeptember 15.

A közösségi média ugyan könnyebbé teszi az ismerkedést, de nem elég megismerni vagy felszedni valakit. Meg is kell tudni tartani. Ez az a social media egyik nagy hátránya.  

Az egymással szemben ülő párok telefonnyomkodása ma már megszokott látvány. Szomorú, de igaz. A párok nagy része inkább a saját telefonját nyomkodja, mint hogy egymással beszélgetnének. A telefon nyomkodása a társas kapcsolatok rovására megy. Sok esetben függőségről is beszélhetünk, ami vagy az egyik félnél, vagy mindkettőnél kialakult. Ha csak az egyik félnél, akkor kérdés mit tud kezdeni ezzel a függőséggel a másik. Ha mindkettőnél, akkor a kérdés, hogy le tudják-e így élni az életüket szótlanul. Eljön-e az a pillanat, hogy valamelyik felemeli a hangját a jelenség ellen.

Féltékenység

A közösségi média megkönnyíti az ismerkedést, hiszen ott sokan nyíltan élik az életüket. Mindent meg lehet tudni róluk, ami egy ismerkedéshez szükséges. Ezért sokszor félrelépésre ad okot és féltékenységre. A legtöbb kapcsolatnál már az problémát szokott okozni, hogy nem fektetik le jó előre a szabályokat.

Mi számít megcsalásnak?

Ha valaki szívecskét, vagy egy ölelős emojit küld valaki másnak az már megcsalás? Persze erre a másik fél azt mondja, de hát nem is ismerem. Ha nem ismered, akkor miért küldesz neki szívecskét? És így tovább. Fontos, hogy legyenek szabályok és ezeket mind a két fél tartsa is be. Sokszor van, hogy a párok közül valaki ráír egy harmadik félre. Ezt a másik észreveszi, és óriási balhé kerekedik belőle okkal vagy ok nélkül. Mindenkinek más az értékrend.

Azonos értékrendű partnert válasszunk

Van, akinek a szívecske küldés belefér, a másik azt mondja ez már megcsalás. Van, akinek belefér, ha egy vadidegennel beszélget párja a neten, a másik azt mondja félrelépésre ad okot. Kinek mi számít megcsalásnak? Egyáltalán honnan kezdődik a megcsalás? Ez mindenkinél egyéni, és mindenki maga dönti el. Fontos, ha párt választunk magunknak hasonló értékrendű embert válasszunk, mert akkor ezek a félreértések elkerülhetőek.

Magánélet és a telefon

A másik szabály, amit jó előre ki kell kötni, hogy belenézhet-e a másik a telefonunkba. A telefon nem véletlen van jelszóval védve. Privát szféra. Ha engedjük, hogy a másik benne turkáljon, megszűnik a magánélet. Persze erre a másik fél azt mondhatja, hogy ha nincs takargatni valója, akkor miért ne nézhetne bele. Lehet ezt így is nézni, meg lehet úgy is, hogy mindenkinek szüksége van a magánéletre. Nem feltétlenül azért, hogy megcsalja a másikat. Egészen egyszerűen azért, mert kell valami, amit a sajátjának tudhat, ami csak az övé. Amivel elvonulhat, ha egyedül akar lenni, ami senki másé csak az övé. Egy beszélgetés a baráttal, vagy a barátnővel, amit nem szeretne megosztani a párjával. Lehetnek ezek csajos dolgok, amire egyébként a férfi normál esetben nem is lenne kíváncsi. A nők szeretnek a barátnőkkel olyan dolgokat megbeszélni, amit a párjukkal nem akarnak. Női dolgokat, amik lehet kellemetlenek, ha férfivel beszéljük meg. Nem mindenki egyforma, és tárulkozik ki. Főleg egy kapcsolat elején.  Erre minden embernek szüksége van. Ugyanez a helyzet a közös profilokkal is.

Páros profil

Pár éve divatos volt közös profilt készíteni a közösségi média felületeken. Szakavatottak azt mondják ez sem a legjobb ötlet, hiszen megint csak a privát szférát nyírjuk ki ezzel. A közös profil hamis képet ad. Hiszen egy egységet tükröz, mintha két fél embert mutatna. Ezzel is azt üzenjük, hogy a párunk nélkül nem vagyunk egészek. Ugyanez a helyzet akkor is, ha ismerjük egymás belépési jelszavát és olvasgatunk a profiljában. Ez már alapból egy nagyfokú bizalmatlanságra ad okot.

A jó kapcsolat alapja

Egy kapcsolat akkor tud jól működni, ha szilárd alapokon nyugszik. Ezek pedig a bizalom, a kölcsönös tisztelet, a megértés, őszinteség, törődés, a közelség és távolság egyensúlya, krízishelyzetekben alkossunk egységet, a szeretet, az intimitás megóvása és a kommunikáció. A mai rohanó világban nagyon nehéz megtartani ezeket a pilléreket. Azonban ha két ember folyamatosan dolgozik ezen és mindent megbeszélnek, akkor ez a kulcsa a boldog párkapcsolatnak.

forrás: Harmonet.hu