sub

Információk, érdekességek

Így üzenünk karácsonykor

2018. december 25.

Csillagszórók, színes szalagok, fenyőillat és meghitt fények teszik különlegessé a karácsonyt, amely szeretteink nélkül nem is lehetne tökéletes. A Techonomic Index felmérése szerint azonban a fizikai, földrajzi akadályok ma már rendkívül könnyedén áthidalhatóak a technológiai vívmányoknak köszönhetően. Ráadásul, már az sem csoda, hogy a hagyományos képeslapokat háttérbe szorítják az SMS-ek és a közösségi médián keresztül küldött üzenetek. 

A karácsony világszerte – vallástól és nemzetiségtől függetlenül – az év legfontosabb ünnepe. Ilyenkor a család apraja nagyja összegyűl, feldíszíti a fenyőfát, megajándékozza egymást, és végül egy közös ünnepi vacsorával koronázza meg a napot. Bő 12 évvel ezelőtt az ünnepek közeledtekor még tucatjával érkeztek a képeslapok, nagyjából 6 évvel ezelőttig pedig a vezetékes telefon csörgött karácsony első napján. A Samsung nemrégiben készített Techonomic Index felmérése szerint Magyarországon is egyértelműen látszódik a technológiai vívmányok térhódítása a karácsonyi jókívánságok terén is: ma már minden negyedik ember inkább sms-ben kíván boldog karácsonyt, sőt az emberek több mint egyharmada vagy telefonon hívja fel szeretteit, vagy a közösségi médián keresztül üzen nekik.

Virtuális kapcsolattartás

A karácsonyi képeslap évekig az ünnepi alkalmak kihagyhatatlan része volt, amellyel az egymástól távol élő rokonok is könnyedén kapcsolatba léphettek egymással. Ezt a fontos kommunikációs eszközt helyettesítik ma már az okostelefonok és a táblagépek, amelyekkel ráadásul – ha csak virtuálisan is, de – együtt lehetünk a földrajzilag távol élő családtagjainkkal, barátainkkal. Tény, hogy sokat változtak szokásaink a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően, azonban ez nem vonta maga után automatikusan az emberi kapcsolatok megszűnését, sőt pont annak felértékelődéséhez vezetett. Egy rövid Facebook üzenettel, e-maillel vagy egy pár perces telefonhívással ugyanis bármikor kifejezhetjük azt, hogy gondolunk a másikra.

"Személyes üdvözlőlap" a közösségi médiában

A Samsung kutatása rávilágított arra az új trendre is, miszerint tízből egy ember saját karácsonyi fotót vagy ünnepi szelfit oszt meg Facebookon az ismerősei körében, amely egy sokkal személyesebb „üdvözlőlapot” jelent a hagyományos képeslapokhoz képest. A lehetőségek tárháza szinte korlátlan, és ahogy a technológiai is folyamatosan megújul, úgy változnak apránként a szokások is, hogy mikor, milyen felületen kívánunk békés, boldog ünnepeket. Mindegy azonban milyen úton ér a címzetthez a jókívánságunk, a lényeg, hogy szívből jöjjön. 

forrás: Patika Magazin