sub

Információk, érdekességek

Így tárold az ételeket és az alapanyagokat

2017. június 23.

Itt a nyár, jönnek a meleg napok, úgyhogy ilyenkor még jobban oda kell figyelnünk, hogyan tároljuk a kicsik ételeit! Íme, néhány alapszabály Dr. Kerekes Judit gyermekorvostól!

Az elkészült ételek kezelésére és tárolására különösen nagy gondot kell fordítani.

  • Mindig tiszta kézzel és tiszta konyhai eszközökkel dolgozzunk.
  • A hűtőszekrényből kivett ételt azonnal készítsük el, az ételmaradékot pedig tegyük vissza. A feldolgozás alatti pihentetések idején a hűtőszekrénybe tett tálat gondosan takarjuk le.
  • A boltban vásárolt csomagolt alapanyagokat és a dobozos bébiételeket még a kibontás előtt mossuk le. A bébiételt ne az üvegből kínáljuk, hanem a baba etetőedényébe adagoljuk a megfelelő mennyiséget. Inkább többször rakjunk a tányérjára, mert amibe beleevett, az már az ételromlás beszélye miatt nem tehető el későbbre. A tisztán maradt babaétel lezárva a hűtőben három napig tárolható.
  • Ha nagyobb mennyiségű ételt készítünk, akkor az étel tárolására legbiztonságosabb megoldás a fagyasztás. A mélyhűtő szekrény hőfoka eléri a mínusz 18 °C-ot. Ebben gyorsfagyasztással hosszabb ideig is tárolhatjuk a húst, készételt, vagy házilag is biztosíthatunk télire friss zöldséget, gyümölcsöt.  

A mélyhűtés szabályai

  1. Csak ép, felhasználásra előkészített, de nem vizes nyersanyag fagyasztható.
  2. Mindent alaposan be kell csomagolni. Ehhez használható alufólia, folpack, műanyag zacskó, műanyag doboz vagy bébiételes üvegecske (nem szabad teletölteni).
  3. Mindig csak annyit csomagoljunk be, amennyire egyszerre szükségünk lesz.
  4. Mindenre írjuk rá, hogy mit tartalmaz és mikor tettük el.
  5. A mélyhűtött ételt legjobb szobahőmérsékleten felengedni. A felolvadt ételt visszafagyasztani nem szabad.
  6. A mélyhűtő szekrényt évente egyszer le kell ereszteni. 
forrás: Bébik.hu