sub

Információk, érdekességek

Igaz/hamis állítások a várandós kismamák táplálkozásáról

2021. június 13.

A babát váró kismamák rendszerint „nem menekülnek” az állapotukkal összefüggő jó tanácsoktól, melyek gyakran ellentmondásosak. Nagyrészt a táplálkozásra vonatkoznak, és a terhes anyukáknak fontos lenne az olykor káoszt jelentő „intelmek” sokaságában tisztán látniuk. Összegyűjtöttünk közülük néhány IGAZ/HAMIS állítást, hogy igazságtartalmuk felfedhető legyen.

Fotó: 123rf.comA terhes anyukának kettő helyett kell ennie

HAMIS. 
Egyáltalán nem kell kettő helyett ennie, csak kétszer jobban! Mindamellett a várandós kismamák energiaigénye bizonyos fokig növekszik a terhesség alatt. Mégpedig plusz 70 kalóriával naponta az első trimeszter alatt, ami egyenlő lehet egy gyümölcs vagy joghurt fogyasztásával; plusz 260 kalóriával a második trimeszter alatt, amit fedezhet egy gyümölcs, egy joghurt és egy szelet kenyér; továbbá 500 kalóriával a harmadik trimeszterben, ami egy plusz kisebb étkezésnek felel meg. Ez problémamentes terhesség esetére igaz, és nem vonatkozik pl. a veszélyeztetett terhes vagy az elhízott nőkre.

Egy pohár bor időnként megengedhető

HAMIS.
Nincs olyan tanulmány, mely meghatározná a küszöböt, amelytől kezdve az alkohol veszélyes ebben az állapotban. Ezért világos az üzenet: semmi alkohol a terhesség alatt! Hiszen az alkohol méreg, amely bejut a mama és a baba vérébe is. Ez a születendő gyermeknél a nem genetikai eredetű mentális visszamaradottság egyik fő oka lehet. Így egy pohár alkoholt sem szabad inni a kismamának, legyen az sör, bor vagy erős alkohol… Szoptatás alatt is kerülni kell bármilyen alkohol fogyasztását, mert az alkohol bejut az anyatejbe.

Hal rendszeresen szerepeljen az étrendben

IGAZ.
A hal egyfelől bővelkedik hasznos tápanyagokban, melyek közé tartoznak a proteinek, a vas, a jód, az omega 3 zsírsav…  Másfelől nem mindegy, melyik fajta halra esik a választás: pl. a zsíros halak szennyezőanyagot tartalmazhatnak (többek közt higanyt), ezért mértékkel fogyasztandók. Ezen belül is inkább a kis fajtájú zsíros halak ajánlottak. De hetente egy-két doboz szardínia vagy hering valószínűleg biztosítja a kellő mennyiségű omega 3 zsírsavat, amely fontos a születendő baba agyi idegfejlődése szempontjából.

A gyümölcsöt-zöldséget még gondosabban meg kell mosni

IGAZ. 
Az esetleges vegyszer-maradványok miatt rendkívül alaposan kell megmosni a zöldséget-gyümölcsöt, vagy tanácsos meghámozni, illetve a legjobb ilyenkor is bioterményeket fogyasztani. De pl. a zöldségeken esetlegesen fellelhető földmaradványok is veszélyesek lehetnek a kismamákra nézve (szerencsére ritkán). Többek közt a földben található, Toxoplasma gondii nevű egysejtű paraziták ugyanis súlyos fertőzést okozhatnak (szerencsére ritkán). Terhesség esetén a méhlepényen átjutva magzati agyvelő-gyulladás léphet fel, ha az anya megfertőződik. Amellett ezt a parazitát a házimacskától és más macskaféléktől eredeztetik, de a fertőzés más állatok székletének szóródásával is bekövetkezhet. Ezért fokozottan ügyelni kell a higiéniai szabályok betartására, és ilyenkor a háziállatot, főképpen a cicát is távol kell tartani…

Nem szabad nyers húsból vagy halból készült ételt fogyasztani

IGAZ.
A nyers hús és a hal tartalmazhat olyan baktériumokat és parazitákat (pl. listeria, szalmonella, Toxoplasma gondii, E.coli …), melyek veszélyt jelentenek a terhes anyára és magzatára nézve (az anya immunrendszere ilyenkor  amúgy is gyengült állapotban van). Ezért csak jól megsütött húsok és halat fogyaszthatók, de kerülendők a lágy sajtok, (pl. camembert, brie), vagy egyéb olyan sajtok, melyek nem pasztörizált tejből készülnek, mivel ezek a veszélyes kórokozók bennük is megtelepedhetnek.

Fotó: gettyimages.com

Javasolt a tápanyag-vitamin pótlás

IGAZ és HAMIS.
A várandós kismamák rendszeresen kapnak orvosuktól folsavat (B9 vitamint) a terhesség tizedik hetéig. Ez a kiegészítő a magzat gerincét érintő, pl. velőcső záródási rendellenességek megelőzéséhez elengedhetetlenül fontos. Emellett szedni kell D-vitamint a hatodik hónapig, továbbá szükség van a vasszint rendszeres ellenőrzésére is, és ha az nem megfelelő, a vas pótlását kiegészítőként rendeli el az orvos  A terheseknek való étrend-kiegészítőkre azonban nincs szükség akkor,  ha a kismama kiegyensúlyozott  táplálkozása elég ahhoz, hogy fedezze a tápanyag és vitamin szükségletet.

A kávéivást abba kell hagyni

HAMIS.
Ha a kismama betartja a szakemberek ajánlásait, biztosan nem árt meg a születendő babának, ha a mamája elfogyasztja a reggeli kávéját… Ezen ajánlások szerint terhesség esetén nem javasolt meghaladni a napi 200-300 mg koffeint tartalmazó kávé (tea) fogyasztását, ami 3 csésze kávénak vagy 5 csésze teának felel meg (ezen a mennyiségen felül a magzat szívverése gyorsulhat). Ez az ajánlás bizonyára kielégítő lehet minden érintettre nézve, de még érdemes tudni, hogy egy esetleges, túlzásba vitt kávéfogyasztás a terhesség alatt az ilyenkor gyakori alvászavart vagy idegességet is fokozhatja.

Fotó: gettyimages.com

Előnyösek a csökkentett zsírtartalmú (light) termékek

HAMIS.
A terhesség alatt is az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy a lehető legtöbb természetes összetevőből álló étrendet kell követni. A ’light” élelmiszerekben gyakran kevés a tápanyag és annál több az adalékanyag, ezért előnyben részesítésük nem javasolt. De nem ajánlott az édesítőszerek (különösen az aszpartam tartalmúak) használata sem. Megadják az édes ízt, de az egészségre gyakorolt hatásuk nem egyértelműen meghatározott. A kismama inkább tartózkodjon tőlük.

forrás: Bébik.hu