sub

Információk, érdekességek

Hogyan küzdjünk a tél ártalmas hatásai ellen?

2020. március 22.

Ahhoz, hogy a felhős, sötét, fényszegény hónapokban is jó formában és kedélyállapotban maradjunk, bizonyos életmódbeli taktikákat kell bevetnünk.

Fotó: 123rf.comSzünet nélkül fújjuk az orrunkat, kapar a torkunk, köhécselünk – nincs is ennél kellemetlenebb télvíz idején… Nem számítva a fejfájást, a hámló, kiszáradó bőrt, a bedagadt szemeket, melyek többnyire egyszerre érkeznek a fertőzésekkel. És ha mindez még nem volna elég, amint a napok rövidülnek, egyre csökken a napsütéses órák száma, és már csak vastag pulóverbe, kabátba bújva léphetünk ki a szabadba, az erre az időszakra jellemző, egyfajta fáradtság vesz erőt rajtunk. Emellett kedvünk is a „padlón” van, és mindent sokkal sötétebben látunk, mint annak előtte. Határozzuk el hát, hogy idén jobban igyekszünk elkerülni, megelőzni ezeket a kellemetlenségeket. A stratégia: erősíteni az immunrendszert, hogy jobban felfegyverkezzünk a külső „támadásokkal” szemben.

Fontos a kiegyensúlyozott, változatos étrend…

A tél olyan évszak, amikor csökkenteni kellene elfoglaltságaink számát, és azzal együtt betartani a főétkezések rendjét, és a lehetőségekhez képest a szokásosnál korábban vacsorázni, majd nyugovóra térni. Ha viszont kihagyunk étkezéseket, és szendvicsekkel, némi nassolnivalóval ütjük el az étvágyunkat, ne várjunk csodát: tartósnak mutatkozó fáradtság törhet ránk.

Ha nem szakítunk időt a pihenésre, és nem fekszünk le időben (rendszeresen keveset alszunk), amellett táplálkozásunkra sem ügyelünk kellőképpen, nem menekülhetünk az állandósuló fáradtság elől. Ezért aludjuk át az éjszakát, ne mérgezzük szervezetünket cigarettával, alkohollal és túl zsíros vagy cukros ételekkel, melyek “elfárasztják” a szervezetet. Fogyasszunk proteinekben gazdag ételeket (ilyen a hús, tejtermék, tojás…), melyek a fáradtság ellen hatnak, ugyanúgy, mint a friss zöldségek és gyümölcsök, telve vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Kerüljük természetesen, hogy megfelelő étkezés helyett csak állva bekapunk valamit, és ne feledkezzünk meg ebben az időszakban sem a (lehetőleg szabadtéri) testmozgásról. Ez utóbbi ilyenkor talán jobban fáraszt, mint a langyos, szép időben, de többek közt élénkebbek leszünk tőle, és szervezetünk természetes védelmi rendszerét is erősítjük.

 „Állandóan náthás vagyok”

Ha egymás után elkapjuk a fertőzést, az annak a jele, hogy szervezetünk védekezőképessége nem elégséges. Ennek megelőzésére egész télen, novembertől márciusig a kellő állapotban tanácsos tartani a bélflórát (mely a belekben természetes körülmények között élő baktériumok összessége), hiszen 60–70%-ban közrejátszik a természetes védelem, az immunrendszer kiegyensúlyozott működésének biztosításában.

A szervezet ellenálló képességének javítása probiotikumokkal lehetséges

Egyes erjesztő enzimek táplálják a bélflórát, befolyásolják egyensúlyi állapotát, és segítik a védelmi rendszer erősítését a fertőzésekkel szemben. A probiotikumok élő, a bél szempontjából meghatározóan fontos mikroorganizmusokat tartalmaznak.

Ajánlott: 1-2 hónapos kúra (mindennapos szedés), majd fenntartó kúraként heti 2 alkalom. Kérjünk tanácsot gyógyszerészünktől, orvosunktól, aki az egyéni sajátosságoktól függően ajánl probiotikumot.

forrás: Patika Magazin.hu