sub

Információk, érdekességek

Hogyan kerül a rózsavíz a tortába?

2024. június 23.

Fotó: www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

A csokoládé és a különleges ízkombinációk domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával a budapesti Zila kávéházban rendezett meg.

A verseny első zsűrizésére 19 pályaművel érkeztek a cukrászok. Több versenyző a klasszikus alapanyagokkal, a málnával, meggyel, mandulával, mogyoróval alkotta meg remekművét. De olyan cukrászok is akadtak, akik a rózsavíz, a szarvasgombás só és a tárkony felhasználásával igyekeztek lenyűgözni a zsűrit. Nándori László cukrászmester vezetésével a zsűritagok – köztük Erős Antónia, az alapítvány létrehozója és Nyári Dia színésznő – összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelték a tortákat. A bírálatnál az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont. A zsűri cukrász tagjai a technológiát, a praktikumot és a kreativitást is pontozták. A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A torták elkészítéséhez a versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes torta elemzését az Eurofins Food and Feed testing Hungary végzi majd.

A következő torták jutottak a döntőbe

  • Intuíció – Virág kézműves cukrászda, Szeged – Gyuris László, Reisinger Ferenc

Fotó: www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

  • Hajnalka – Mozart Cukrászat, Hévíz – Rosta Sándor

Fotó: www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

  • Rózsadomb – REÖK kézműves cukrászda és kávéház, Szeged – Novák Ádám, Csonka László

Fotó: www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

  • Fűszeres Vilmos – REÖK kézműves cukrászda és kávéház, Szeged – Novák Ádám, Csonka László

Fotó: www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

  • Landori mogyoró – Papp cukrászda, Makó – Papp Dániel

Fotó: www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

  • Eperke – Marcipán cukrászda, Hódmezővásárhely – Horváth Zsófia, Benczur Sándor

Fotó: www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri.

A két győztes tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd.

forrás: Patika Magazin