sub

Információk, érdekességek

Hatóanyagok bőröregedés ellen

2019. november 30.

Hialuronsav, A- és C-vitamin, rezveratrol – olyan hatóanyagok, melyek már bizonyítottak a  bőröregedés elleni küzdelemben. Így nem árt többet megtudni róluk, hogy a lehető legtovább megőrizzük (arc)bőrünk fiatalos jellegét, rugalmasságát.

Fotó: 123rf.comA többfunkciós hialuronsav

A hialuronsav (HA) fokozza a bőr vízmegtartó képességét, és saját súlya sokszorosát képes megkötni. Molekulasúlyától függően eltérő hatású összetevő: minél inkább frakcionált, annál mélyebbre hatol a bőr különböző rétegeibe. Egyúttal a bőr egyik természetes összetevője, bőrünk víztartalékának megtartója.

A hialuronsav vizes közegben géllé alakul, melyben ún. fibroblaszt sejtek, továbbá kollagén- és elasztin rostok úsznak. Ezek a bőrszövet szerkezetéért, a bőr rugalmasságáért felelősek. Mennyiségük az évek múlásával csökken.

Hogyan működik?

A nagy molekulasúlyú hialuronsav a bőr felszínén marad, és rendkívül magas vízmegtartó képessége révén hosszan tartó hidratálást biztosít. Egyúttal kisimítja a bőr egyenetlenségeit, feszesebbé teszi a bőrt.  A közepes méretű molekula serkenti a keratinociták (a felhám bőrsejtei) képződését, lassítja az atrófiát (bőrsorvadást), erősíti a bőr védőrétegét. A kis molekulájú hialuron a bőr mélyebb rétegeibe hatol, mivel kiváló felszívódású. Élénkíti a hialuronsav és a kollagén természetes szintézisét, aktiválja a bőr víztartalékát. Elősegíti a bőr teltségét, rugalmasságát és tömörségét, így ránctalanító hatás fejt ki.

A legtöbb, jó minőségű bőrápoló készítmény legalább 2-3, különböző méretű hialuronsav molekulát tartalmaz a többféle hatás kifejtése érdekében.

Kinek ajánlott?
– Száraz és nagyon száraz bőrűeknek, már 20-25 éves kortól.
– Nőknek, akik olyan komplett bőröregedést gátló hatású (anti-aging) készítményt használnának, amely egyszerre erősen hidratáló és bőrregeneráló hatású.
– Mindazoknak, akik olyan tartós hatású anti-aging készítményt kívánnak használni, melynél nem áll fenn a bőrirritáció kockázata, és az alkalmazás időtartama sem korlátozott.

A bőrgyógyász véleménye

Kiváló ránctalanító, ráncfeltöltő, alkalmas minden bőrtípusra; használható reggel, este, korlátlan ideig, mivel magas a bőrtolerancia értéke. Egy hialuronsav bázisú termék segíti a vízvisszatartást a bőrben. A hialuronsav a bőrsejtekben megújul, de mennyisége a szervezetben idővel csökken, ezért bevitele nagyon ajánlott az optimális hidratációs szint fenntartása érdekében.

A-vitamin, a kitűnő ránctalanító

Míg a bőrgyógyászok sav formájában (retinolsav) gyakran alkalmazzák – ami az A-vitamin (retinol) származéka –, a kozmetikai termékekben a kevésbé irritáló és jobb toleranciájú retinol vagy retinaldehid használatos. A bőrben több lépésben átalakulva aktív hatóanyagként működnek a bőröregedés ellen.

Hogyan működik?

Stimulálja a sejtműködést, és így a keratinociták (hámsejtek) megújulását, mely foylamat az évek múlásával csökken. Kedvezően hat a kollagén és elasztin szintézisére (termelődésére). Enyhíti az UV-sugárzás bőröregítő hatása (photo-aging) káros következményeit, javítja a bőr rugalmasságát és halványítja a pigmentfoltokat. Kisimítja a bőrfelszín egyenetlenségeit, összehúzza a pórusokat, és jelentősen javítja a zsíros bőr állapotát. Hatására a bőr tömöttebb, tisztább lesz, a T-vonal (azaz az orr, a homlok és az áll bőre) kevésbé fényesedik.

Fotó: 123rf.com

Kinek ajánlott?
– A túl sok napozástól kiszáradt bőrűeknek; a 45 év feletti nőknek, akik hatékonyan kívánják lassítani a bőröregedés folyamatát.
– A vegyes és zsíros bőrűeknek, 40 év felett, akik egyszerre akarnak védekezni a túlzott faggyútermelődés és az első ráncok megjelenése ellen.
– Mindazoknak, akik gyors eredményt kívánnak elérni bőrük javulása érdekében, és az A-vitaminos készítmény néhány alkalmazás után már látható legyen a hatás.

A bőrgyógyász véleménye

– Ha a bőr nem érzékeny és nem reaktív, a retinolos kezelés többször javasolt, kivéve, ha a napsugárzásnak kitettség kockázata fennáll. Ez esetben jobb felfüggeszteni az alkalmazást, és folytatni, amikor megszűnt a kockázat.
Erősen ránctalanító kezelésről van szó, amely a bőr kipirosodását, helyenkénti kiszáradását okozhatja. Ezért hidratáló krémet kell alkalmazni 30 perccel a retinolos kezelés után, az irritáció megszüntetésére. Lehet váltogatni, vagy másnaponta, illetve hetente 5 napon át alkalmazni az A-vitaminos készítményt.
– Ügyeljünk nagyon száraz bőrön való alkalmazásra, kérjük ki bőrgyógyász vagy kozmetikus szakember tanácsát. Nedves bőrön sem tud a formula megfelelően áthatolni a bőrön, ezért ez kerülendő. Mellőzni kell továbbá a használatot arcpakolás, bőrradírozás után, illetve minden fajta, az arcbőrrel kapcsolatos beavatkozás nyomán.
A retinolt lehet társítani C-vitaminnal, különösen napozások után, vagy ha dohányzunk.

forrás: Patika Magazin.hu