sub

Információk, érdekességek

Használd ki a kánikulát - tervezz karrierutat!

2024. július 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Csinálj inkább valami hasznosat! Tervezz karrier utat magadnak, ezt a gép előtt ülve is megteheted! Hogy mi a karrierút? Hogy kell karriert tervezni? Elmondja a karrier tanácsadó!  

Amikor az ember még nem tudja, mit is akar csinálni, könnyebb dolga van, mert megkérdez egy szakértőt aki végigvezeti. ha viszont már sok mindent kipróbált, akkor kicsit nehezebb, hogyan is lehet jól összefésülni a kazánkovácsi tapasztalatokat a coach diploma mellett szerzett kötőgépkezelői kurzussal, és hogy lesz így belőlünk kutyakiképző? Nincs lehetetlen - csak kell egy jó karrierút tanácsadó. 

Mi is az a karrier út tervezés?

Nem valami úri huncutság .Már két évszázaddal ezelőtt Magyarországon is ismert volt a karrier tervezés, csak akkor még nem ezzel a szóval illették. Régóta ismert módja volt ennek, amikor a gyermeket az édesapja elvitte néhány mesteremberhez, akik megnézték a gyermek képességeit, és eszerint választották ki maguk mellé. A gyermek affinitása szerint valamilyen szakmát tanulhatott- ezért a család gyakran fizetett is eleinte, s a gyermek a munkájáért később kapott fizetést. A gyermek először végigment a szakma tanulásának minden fázisán, tanonc, inas, segéd lett, és a legvégén, ha mestervizsgát tett, világot látni indult, majd a legjobb átvehette mesterének üzletét, vagy saját mesterségbe kezdhetett. Ezek a szép régi szavak ma ugyanígy megvannak, s a karrier útját ma sem kell másként megtervezni, mint annakelőtte, csak ma már nem apák döntik el fiaik helyett, merre is kell menni, hanem a pályaválasztásban járatos szakemberek segítenek.

A legjobb fiatalon kezdeni!

A fiatalok már a középiskolába való bekerüléssel elkezdik - még ha nem is tudnak róla - karrier ívüket tervezni. Ha már jócskán kinőttünk ebből a korból, akkor is érdemes visszagondolunk arra, hogy milyen volt a mi középiskolai életünk? Mi mindent csináltunk akkor? A fiatalok ilyenkor különféle klubokba tömörülnek, igen aktívak és ha az iskola jó, akkor az aktivitás építő és pozitív a karrier útjukra nézve is. Iskola újság szerkesztése, diákönkormányzati tisztségek, mellékes munkák amik ebben az életkorban már a karreiertervezés alapjait lerakhatják.

Tévedés, hogy csak az egyetemet végezetteknek való!

A karrier ív megtervezése, a célok kitűzése akár egy 8 általánost végzett ember esetében is működhet! Tévedés hogy csak egyetemet végzettek számára van ennek létjogosultsága! Sőt az is tévedés, hogy mondjuk 35-40 év felett már nem érdemes ezzel törődni. Ebben az életkorban is rengeteg olyan kérdés lehet, amit érdemes tervezni, hogy a nyugdíjas éveink rendben legyenek.

Krízisben gyakrabban van rá igény

A legtöbb ember akkor tervez karriert, ha krízisbe kerül. Az úgynevezett "életközepi válság" idején nagyon sok gellert kapott, félrecsúszott pályaívet szeretnének az emberek korrigálni, de ilyenkor ezt már nagyon nehéz, noha még mindig nem lehetetlen. A pályakorrekció fiatalon könnyebb, de valahogy a fiatalabb korosztály nem érzi olyan súlyos krízisnek a pályatévesztést. Egyszerűen alig képesek felmérni, bele sem gondolnak, hogy az a munka amiben rémesen érzik magukat, mondjuk 40 év elteltével még rejthet-e bármi vonzót.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

A legtipikusabb krízisek, amikor karrier tervezésre van szükség:

- Szülés után - gyakran az anyák nem akarnak többé visszatérni abba a pozícióba, ahonnan 2-6, vagy még több évvel ezelőtt eljöttek, sőt gyakran a pozíció sem várta már meg őket. Ilyenkor nagyon bölcs döntésekre van szükség
- Ha pályakorrekción törjük a fejünket, átképezzük magunkat valamilyen más területre és úgy döntünk, hogy később azon a pályán akarunk érvényesülni. Ilyenkor a tanulás megkezdésekor és befejezésekor is érdemes egy pályaívet felvázolni magunk előtt.
- Ha vállalkozni szeretnénk - ez egy különleges dolog lehet. Vallom, hogy nincs kényszer-vállalkozás. Ha valki egyszer elhatározta magát erre a lépsére, az akár jól is csinálhatja és karriert építhet magának. Jó karrier tervvel (üzleti tervel) nyerő lehet, bárhány éves is.
- Ha fiatalon munkába akarunk lépni, és a legjobbat karjuk kihozi önmagunkból,
- Ha idős korunkban elbocsátottak az állásunkból, és olyan területen dolgoztunk ahol idősebb embernek már nincs esélye.
- Ha csak egyszerűen elégedetlennek érezzük magunkat ott ahol vagyunk, és úgy érezzük, hogy ez így nem mehet tovább

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu