sub

Információk, érdekességek

Gyönyörűek, de mérgeznek! A karácsony szobadíszei

2019. december 16.

A karácsonyi ünnepkör jellegzetes szobadíszei a mikulásvirág és a fagyöngy. Ahol azonban kisgyerek is van a családban, nem árt odafigyelni ezekre a növényekre, ugyanis mérgezőek!  

Főleg a kisebb gyerekek szívesen fognak, kóstolnak illetve nyelnek le bármit, ami érdeklődésüket felkelti, ezért kell résen lenni ilyenkor is.

Mikulásvirág
Karácsony körüli virágzása miatt gyakran kerül az asztalra díszként ez a gyönyörű virág, melynek a piros szín mellett léteznek krémfehér, sárgabarack, rózsaszín és krémfehér-rózsaszín csíkozású fajtái is. Európában sok helyen a karácsony jelképeként is ismert.

Mire figyeljünk?
Ha letörik egy levél vagy szár, rögtön megláthatjuk a fehér tejnedvet, mely mérgező, bőrirritáló hatású, ezért semmiképp ne nyúljunk hozzá. A növény gondozását követően pedig mindig mossunk alaposan kezet!

Ha ez a tejnedv a gyomorba kerül, hányást okoz. Tegyük ezért olyan helyre, ahol a gyermek nem éri el!

Fehér fagyöngy
Ez az örökzöld a fák koronájában él, termése jellegzetes borsó nagyságú, áttetsző fehér bogyó. Egyes néphitek szerint a fagyöngy az új életet és a termékenységet jelképezi, de ismert még a gazdagság jelképeként, a középkorban pedig boszorkányűzőként használták. Karácsonykor szívesen csókolózunk alatta. A karácsonyi fagyöngyhöz fűződő hagyományok a kelta fagyöngykultuszból eredeztethetőek.

Mire figyeljünk?
Nagyon fontos, hogy ne vegye a szájába a gyermek a bogyókat, hiszen elég pár szem lenyelése, és nagyon komoly következményei lehetnek a kíváncsiságnak. Nagyobb mennyiségű fagyöngy bogyó vagy levél lenyelése esetén ugyanis kóma és görcsös rángás alakulhat ki, sőt halált is okozhatnak ezek a növényi részek!

Ha karácsonykor felakasztjuk, olyan magasra tegyük, hogy semmiképp ne érhesse el a gyermek!

forrás: Harmonet.hu