sub

Információk, érdekességek

Gyomor- vagy bélhurut kezelése homepátiával

2023. március 02.

A gyomor- és bélhurut általában könnyű lefolyású és rövid ideig tartó betegség, a mai kor kényelmes embere ebben az esetben is könnyen nyúl a „nehézfegyverzethez”, vagyis az antibiotikumokhoz. Pedig van más megoldás is!

Fotó: 123rf.comEz az alapvetően jóindulatú kór például egyedül Franciaországban 5 millió embert érint évente, időseket és fiatalokat egyaránt. Minden előjel nélkül lép fel, és általában nem tart tovább három napnál. Ez alatt az idő alatt viszont olyan súlyos fájdalommal és fáradtsággal jár, hogy az illető képtelen kikelni az ágyából.

A betegség legjellemzőbb tünete a gyakori hasmenés és hányás. Mint említettük, szerencsére nem súlyos betegségről van szó, de mindenképpen vegyük komolyan! A fő veszély, ami ellen védekeznünk kell, a kiszáradás, a veszélyeztetett korcsoport pedig a gyerekek (különösen a csecsemők) és az idős emberek.

Annak ellenére, hogy a panaszok kiváltó oka az esetek 90%-ában vírusos eredetű – amikor az antibiotikumok tudvalevőleg nem használnak – az orvosok egy tekintélyes része mégis ilyen típusú gyógyszert ír fel a betegeknek. Sajnos a homeopátiás szerek alkalmazása még nem nyert igazán polgárjogot ezen a területen.

A homeopátiás kezelés kipróbálása

Ez a hasonszenvi gyógymód korunkban az érdeklődés és a viták középpontjába került, de a legkülönbözőbb területeken vannak már sikeres példák az alkalmazására.

A szóban forgó betegség egyénenként eltérő tüneteket produkálhat, egyik esetben hasmenés, máskor inkább hányás lép fel, émelygés, vagy például lázas állapot, elesettség, fáradtság. A homeopátiás kezelés előnye éppen az, hogy a tünetektől függően alakítható ki, a betegség lefolyása szerint. A legfontosabb cél mindig az, hogy a megfelelően ellensúlyozzuk a kiszáradási folyamatot, figyelembe véve a gyomor- és bélrendszer sajátosságait.

A kezelés rövid ideig tart és hatékony, elsősorban a fertőzés kezdeti stádiumában, amikor még csak enyhe panaszok jelentkeznek: émelygés, hasfájás. A homeopátiás kezelésnél is kérjük ki a szakember tanácsát! Vigyázat: súlyosabb esetben, erőteljes kiszáradáskor ez a módszer már nem alkalmazható, ilyenkor speciális és hatásos gyógyszert kell felírnia az orvosnak. Ne feledjük azt se, hogy a homeopátiás kezelés mellett is be kell tartani az étkezésre vonatkozó előírásokat, melyek ebben az esetben is ugyanazok, mintha szokásos orvosi kezelést, gyógyszereket kapnánk.

Fotó: 123rf.com

Követendő szabályok

A táplálkozásra vonatkozóan:
– sok vizet igyunk, kis mennyiségű adagokban,
– néhány napig együnk kevesebbet, és a diétát betartva,
– ilyenkor tanácsos előtérbe helyezni a vízben főtt rizs fogyasztását, viszont kerüljük a tejtermékeket, a rostos élelmiszereket, a kávét, teát, az alkoholtartalmú italokat és a csapvizet.

Néhány higiéniai tanács

– Ne használjunk másokkal (még a gyerekkel sem) közös evőeszközt, poharat, törülközőt.
– Minden WC-használat után alaposan, azaz meleg vízzel és szappannal mossunk kezet.
– Rendszeresen fertőtlenítőszerrel tisztítsuk a WC-t.
– Pénz használata, tömegközlekedéssel történő utazás, másokkal való gyakori kézfogás után szintén alaposan mossunk kezet.

forrás: Patika Magazin