sub

Információk, érdekességek

Gyermekeknek szánt vitaminok reklámozását vizsgálják

2019. május 23.

Gyermekeknek szánt vitaminkészítmények reklámozását vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), az eljárást a Béres Gyógyszergyár Zrt., a WALMARK Kft., valamint a Bayer Hungária Kft.-nél indították a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A hatóság MTI-nek küldött közleménye szerint a három versenyfelügyeleti eljárás során azt vizsgálják, hogy a vállalkozások a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően jártak-e el gyermekeknek szánt, ajándékokkal összecsomagolt vitaminkészítményeik népszerűsítésekor.

A jogszabály alapján jogsértőnek minősül ugyanis a gyermekek közvetlen felszólítása a reklámozott áru megvételére vagy arra, hogy győzzék meg szüleiket vagy más felnőttet a termék megvásárlásáról. Az ilyen kereskedelmi gyakorlat úgynevezett feketelistás tilalom alá esik, vagyis tisztességtelennek számít az egyéb körülményektől függetlenül is.

A GVH jelezte: az eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben meghosszabbítható. (MTI)

forrás: Bébik.hu