sub

Információk, érdekességek

Gyerek mellett is van élet!

2018. szeptember 11.

A gyerek megszületésével egy új életszakasz kezdődik a szülők életében. Mint minden életszakasznak, ennek is megvan a maga szépsége és nehézsége.

Az, hogy hogyan lehet a nehézségeket átvészelni, milyen megoldások vannak, sok mindentől függ. Sokan keresnek fel olyan h

ázaspárok, akiknek megromlott a házasságuk, de mindketten rendbe szeretnék hozni.

Átkapcsol anyaüzemmódra

Ezekben az esetekben gyakori jelenség, hogy szülés után az asszony teljes átalakuláson megy keresztül; csak anyaüzemmódban él, és elvész belőle a Nő. Gyakorlatilag csak a gyerek körül forog a világ, az ő jólléte a legfontosabb. Az anya sok esetben nem engedi ki kezei közül sem a babát, sem a körülötte elvégzendő teendőket. Ha ezt megtenné, halálra aggódná magát azon, hogy a nagyinál való tartózkodást túléli-e a gyerek. Vajon elég tiszta a lakás, a ruhácska; megfelelő az ebéd stb. Az is megfordulhat a fejében, hogy ő nem jó anya, ha nem a gyerekkel tölt minden pillanatot. Lelkiismeret-furdalása van, ha néha-néha egy kis időt „ellop” tőle.
Sokan panaszkodnak arra, hogy a férjük nem segít semmit.

Mit lát ebből a férfi?

Azt, hogy az ő édes kis felesége átváltozott egy sárkánnyá. Aki csak kritizálja, akivel már nincs se beszélgetés, se intimitás, se szex. Már nem érzi, hogy fontos, szükség van rá, és szerethető. A gyerekkel való foglalatosságokból is kirekesztették.

Mit tehet ez ellen a nő?

Meg kell tanulnia a többféle női szerepet ötvözni, ami nehéz, de nem lehetetlen! Figyelnie kell a megérzésekre. Az ösztönöket működtetnie kell a kapcsolaton belül és a gyerekneveléssel kapcsolatosan is. A családon belüli munka- és szerepmegosztásban pozitívan megélni a nőiségét… Ehhez persze kell a társ segítsége.

Tudatosítani kell, hogy azért, mert valaki anya, még van igénye a felnőtt társaságra. Ez normális érzés, ettől egyáltalán nem rossz ember valaki. Muszáj arra is figyelni, hogy az intimitás – csókok, simogatások, kedves gesztusok, figyelmességek a másik irányában – megmaradjon. Legyen egy-két hetente pár óra, amit kettesben, házon kívül tölt a Férfi és a Nő.

Ami még nagyon lényeges, az a megfelelő kommunikáció elsajátítása. Kifejezni az igényeinket, a kéréseket a másik felé.  El kell fogadni, ha a másik fél másképp intézi a dolgokat. Attól, hogy egészen másképp csinálja, az még lehet jó.

Kedves Anyuka, ahhoz, hogy ne lestrapáltan, rosszkedvűen várja haza élete párját, fogadja el a felajánlott rokoni, baráti segítséget. Ossza meg partnerével gondolatait, nehézségeit, beszéljék át, hogy ki milyen feladatokat végezzen el. Egy kedves kérésre a férfi nem fog elutasítóan reagálni. Ha érezteti vele, hogy szereti őt, és rá is szükség van otthon, nem fog kibúvókat keresni.

A harmonikus kapcsolat megőrzése érdekében muszáj közös programokat tervezni, minőségi beszélgetéseket folytatni.Ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében, saját magára is kell időt szakítania, amikor azt csinál, amit csak szeretne – például barátnőzés, torna, séta, olvasás, bármi, ami feltölti.Lehet mondani, hogy ilyenekre nincs idő, de mint tudjuk, arra van ideje az embernek, amire tényleg akarja. Persze kifogásokat a legkönnyebb keresni. Változtatni nehéz, energiát, odafigyelést és időt igényel, de érdemes.

Vajda Júlia
szexológus

forrás: Bébik.hu