sub

Információk, érdekességek

Gólyamese helyett - A gyerek szexuális felvilágosítása

2024. október 17.

Honnan tudtad meg annak idején, mi újság ezekkel a szex-dolgokkal? Izzadós apuka, vagy kivörösödött anyuka, ne adja ég, az aggszűz védőnéni világosított fel gyerekkorodban? A haveroktól tudtad meg? Vagy egyszerűen belenőttél, mint a jó cipődbe? Őszintén a gyerek felvilágosításáról.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Korának megfelelően

Ezt írja minden lap, minden tanácsadó erről beszél ha rákérdezünk, mit is mondjunk. De mi az ami a gyerek korának megfelelő? Vannak gyerekek, akiket soha nem „világosítottak fel” egy elmélyült beszélgetés keretében, hanem mindig is őszintén beszélgettek egymással a szülők és a gyerekek, volt legális, kimondható nevük a nemi szerveknek, egyszerűen belenőttek abba, hogy a szex az élet része.

A bugyi.szabály

A gyereket szinte azonnal meg kell tanítanunk arra, hogy ki és hol érintheti őt. Erre vannak remek segítő könyvecskék is, de az is jó, ha játékos formában eljátsszák vele, hogy hol van amit csak engedélyezetten a szülő/orvos érinthet, tisztába tesszük a jó titok - rossz titok fogalmát, vagyis azt, hogy a rossz titoktól rosszul érezzük magunkat, a jó titoktól jól. Jó titok pl anyuka születésnapi ajándéka amit nem árulhatunk el neki a nagy nap előtt, mert anya öröme majd ott és akkor lesz teljes, a rossz titok pedig olyasmi, amit azért kell megtartani, mert ha nem tennénk, akkor valaki bánt, rosszul érezzük miatta magunkat, vagy

A szülő érettségén múlik

Ha a szülő maga is prűd, ha maga sem meri nevén nevezni azt, ami a lába között van, ha saját maga is kínos témának érzi a szexualitást, akkor bizony a felvilágosítás is feszengős és cikis lesz. Először a szülő dolga lenne saját nemiségével tisztába jönni. Azok a szülők, akik végleteket képviselnek – prűdek, vagy túl szabadosak – nem fogják tudni jól felvilágosítani a gyerekeiket. Vagy a szexről már 4 évesen vulgáris és ijesztő képet őrző koravének lesznek, vagy prűd, riadt, felvilágosulatlan felnőttek, akiket a suttogó szájpropaganda ijeszt halálra, vagy sodor az első jöttment karjaiba.

Világosítsd fel gyermeked!

Ha a szülő maga nem tudja a gyereket jól felvilágosítani, akkor legjobb, ha szakemberre bízza. Emberre. Nem könyvre! A könyvek – bár vannak köztük nagyon jók – de vagy a testi részét nem adják át rendesen, vagy az érzelmi részéről nem adnak korrekt felvilágosítást. (Pl.: Papagép és mamagép – egy gépnek hol vannak az érzelmei?) A szakember lehet egy jól felkészült barát, barátnő, ismerős, de lehet iskolai keretek között egy profi szexológus is.

10 éves kor alatt – csak amennyit kérdez!

A gyerek a maga szintjén kérdez. Van, aki már 3 évesen megkérdezi, hogy hol bújik be a baba a mama pocakjába, és hol bújik elő onnan. (Anya megette az öcsémet? ha nem, hogy került a hasába?)
Van, aki erre a kérdésre csak 6-7 évesen jut, akkor lesz kíváncsi a dologra. Használhatunk bátran gyerekléptékű válaszokat. Ilyesmit: A mama lába közt, a babalyukon érkezik a kisbaba. Az egész piciknél még a „hogyan jut be” témát egész jól el lehet kerülni, bár van akit kifejezetten ez érdekel. A túl általános „szerelem gyümölcse” kifejezés, vagy a szeretetben fogan kifejezés nem érthető a gyerek számára, néha éppen emiatt faggatódzik újra és újra.

A gyerek azonban a puszilós, vagy csókolódzós fogalmakat érti már, és ezzel bátran evezhetünk merészebb vizekre is! Mondhatjuk, hogy azok, akik babát szeretnének, a szájukkal is csókolódznak, és a puncijukkal meg a fütyijükkel is, egyszerre. Ez nagyon finom érzés, viszont csak a felnőttek tudják ezt megcsinálni. Akinek már nagy a cicije, vagy borotválkozik, azoknak való. Olyan, mint a kocsivezetés. Egyszerűnek tűnik, de sok mindenre kell figyelni közben. Külön felvilágosításra a picik esetében nincs szükség, ha a kérdéseikre egyenes választ kapnak.

A kamasz nem kérdez – a kamasz csinálja!

A kamaszok között úgy 12-13 éves korban indul az intenzív érdeklődés a szex iránt. Sokan - főleg azok, akik érzelmileg és tudatosan nem lettek felkészítve arra, hogy a szexhez érzelem is tartozik, az érzékek ébredésével együtt ki is próbálják a dolgokat. Mivel érzelmileg éretlenek, így ez hosszú távon veszélyeket rejthet számukra. Tehát ennek a korosztálynak az érzelmi hátterét megadni és értelmes felvilágosítását biztosítani a legnehezebb feladat. Ezét jó, ha nem most akarjuk elkezdeni, amikor már a gyerek bezárkózott saját és kortárs-csoportja külön világába. Ilyenkor ugyanis már nem sok esély van tanácsainkkal bejutni oda, ahol az ősöknek már csak a „cikis” jelző jut, hely nem.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Csiklandósat – csattanósat

Vannak fontos dolgok, amikre csak a folyamatos tudatos szexuális és érzelmi neveléssel lehet felkészíteni a gyereket.

Talán hazánkban a legfontosabb az önbecsülés, a női és férfi identitás, a nemi önértékelés megtanítása, megadása. Rengeteg a szorongó, szeretethiányos, önértékelési zavarral, nemi identitási krízissel küzdő kamasz.

A nyílt, őszinte egyenes kommunikáció megtanítása, a szexről való egyenes beszéd megtanítása ugyanilyen fontos.

Az udvarlás fogásainak, a kulturált visszautasításnak, az elegáns udvarlás-fogadásnak szinte eltűnt a hagyománya. Jószerivel csak a „bunkózás”  van jelen. Ezt még a felnőtteknek is tanulni kell!

A szex nem jár mindig orgazmussal – noha az a célja. A mi kultúránkban az orgazmus-hajszolás miatt magas elvárások vannak a szerelmesek, szeretők között. Mindenki a másik orgazmusát lesi, a sajátját akarja. A gyermeket fel kell róla világosítani, hogy a gyakorlás során egyre jobb lesz!

A saját hibáinktól nem tudjuk őket megvédeni!

Minden gyerek el fogja követni a saját kis hibáit – éppen ettől válik érett személyiséggé. Ha a kikapós lánykából lett anyuka túl sokat tilt a gyerekeinek, vagy a csajozós apuka apácának neveli a lányát, éppen a fordítottját éri el a végén, mint amit akar. A gyermek pszichoszexuálisan sérül, s végül nem fogja tudni teljes értékűen élvezni az életet. Beszélhetünk saját megbánt dolgainkról, de nem garantálhatjuk, hogy ő nem fogja újra elkövetni ezeket, vagy hasonlókat. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu