sub

Információk, érdekességek

Girlpower, sminkre fel!

2018. november 09.

Az ominózus "Női erő" egyre nagyobb létjogosultságot kap. Számos területen alkotnak nagyot nők, tudományos kutatásokban, politikában, sportban, a munkaerőpiacon, divat világban. Hétköznapi "csatáinkat" naponta vívjuk nőként, melyhez számos eszközzel rendelkezünk, most egyet ami, számomra igen kedves, közülük kiemelnék, ezáltal a sminket és sminkelést egy kicsit más perspektívába helyezném.  

Legtöbbször kétfajta emberrel találkozom, az egyik meg van róla győződve, hogy ő smink nélkül rettenetesen néz ki, ezért ha teheti, ki sem megy nélküle az utcára. A másik fajta nőt abszolút hidegen hagyja, szerinte fölösleges, ennél fontosabb dolgokra kell koncentrálni. Mindkettőnek igaza van, sminkesként mégis úgy vélem, a sminkelésben sokkal több rejlik. Azonban mielőtt kifejteném, ismét egy kis inspiráló időutazásra invitállak Titeket!

Visszarepülve az ókori Egyiptomba, eszünkbe jut az igen kedvelt „Kleopátra-smink”. Ebben a kultúrában a szemnek és ábrázolásának nagy jelentőséget tulajdonítottak. A szem szimbóluma a megérkezést és a bölcsességet jelentette.

Ugorjunk egyet, a 20. század elejére, amikor Japán megnyitotta kaput, és ezzel egyidejűleg Európában a modern nőideál, a femme fatale (végzet asszonya) megszületett. A mai sminkekhez viszonyítva, az akkori túl fehér bőr, körsatíros szem, a penge vékony szemöldök és az aprócska száj betegesnek tűnhet, ám abban az időben önállóság és a dekadencia erős kifejezése volt, leghíresebb alakja, Mary Astor és Coco Chanel.

A világháborúk után a nőideál valamelyest változott, a „felvilágosult nő” képe lecsengeni látszott, ám a merengő tekintet és a csontos arc itt is jelen voltak, elég elidőzni Marlene Dietrich arcán.

Az ötvenes évek nőideálja, az álmos tekintetű, vanília bőrű, dús ajkú, Marilyn volt. Élettel teli idomait és orcáját, a ma is divatos tusvonallal és cseresznyepiros szájjal tette még vonzóbbá.

A hatvanas években kitört a Twiggy-láz, a nádszál karcsú, babaarcú lány, fenekestül felforgatta az egész divatvilágot.

A 70-es években teret hódított a vastag keretezésű szem, a műszempilla és a geometrikus formák jelezték a folyamatos megújulást.

A 80-as években kezdetét vette a diszkó-láz. Akár a sminkben is megjelenő neon színek, a napbarnított bőr az amerikai álmot reprezentálták.

Történeti kitekintőnk során is láthatjuk, a sminkek azon felül, hogy változtak, legtöbb esetben tökéletesen tükrözték az adott korszellemet. Tehát, a smink nem más, mint egy kommunikációs eszköz. Tökéletes módja lehet a hangulatok türközésének, a színekkel és textúrákkal való kísérletezésnek, a hódításnak, a szerénységnek, a bájnak, a bujaságnak, a komolyságnak és a gyermekségnek. Általa kihangsúlyozhatunk, vagy éppen elfedhetünk. A sminkelés alkotásra, játékra invitál. Napjainkban szerencsére a minőségi sminktermékek, eszközök és színpaletták virágkorát éljük, kreativitásunknak csupán félénkségünk (és olykor a pénztárcánk) szabhat csak határt.

Ha úgy döntesz, belevágsz a kísérletezésbe, adok útravalóul 5 szempontot, amit érdemes megfontolni:

  • Mindig használj minőségi alapanyagokat és eszközöket! (a kevesebb több alapon)
  • Hidratálj! (Kívülről, belülről) Ápold a bőröd, mert meghálálja!
  • Figyelj a vonalvezetésre! (Egy rossz helyre kent pirosító elronthatja az összhatást)
  • Figyelj a színekre! (Érdemes tisztában lenni, mely színek állnak jól, törekedjünk a harmóniára)
  • Törekedj előnyös részeid kihangsúlyozására, vélt hibád elfedése helyett!

Sok sikert és kitartást kívánok, ha pedig úgy érzed, elakadtál, keress bátran!

forrás: Harmonet