sub

Információk, érdekességek

Függő és hozzátartozó balanszban

2018. március 21.

A szenvedélybeteg ellátásban nagyon ritkán találunk olyan szolgáltatót, aki egyszerre foglalkozik a függővel és a családtaggal, hozzátartozóval egyaránt. Jellemző, hogy például egy fiatal, 16-22 éves korú szerhasználó esetében a kezelő helyen a szülő jelentkezik azzal a problémával, hogy anyagozik a gyerek és a család tehetetlen. Az intézmények ilyenkor általában elbeszélgetésre hívják be a fiatalt, amin egyedül vesz részt. Vagy ott tartják, vagy azt mondják, jöjjön vissza később, mert még nem elég motivált. A legtöbb, amit a szülőknek felajánlanak az, hogy járjanak szülőcsoportra ugyanarra a helyre, vagy ha ott nincs, egy másik intézménybe.  

Elmúlt tizenhat évnyi szakmai tapasztalatom azt mutatta, nagyon hiányzik egy olyan jellegű szolgáltatás, kezelés, ahol egyszerre foglalkoznak szülővel, hozzátartozóval, függővel. Az általam létrehozott Balansz Kontroll Programok ennek első lépését, előszobáját jelenthetik. A három órás tréningtől az egész napos programon keresztül a három napos hosszú hétvégéig minden család és pár találhat számára felvállalható támogatást és segítséget. A programok segítenek a függőség felismerésében, valamint segítenek kimozdulni a "tehetetlenek vagyunk"-állapotból.

A szülőket, hozzátartozókat, függőket egy időben szólítják meg a programok, bizonyos tréningeket külön, másokat közösen csinálnak végig. Ez meglehetősen erős motivációt, tisztánlátást, megnyugvást, átláthatóságot, őszinte kommunikációt eredményez a családon belül, egyben felkészíti a családtagokat a következő időszakokra. Az itt tanultakat, mint erőforrást, támogató hátteret, játszmamentesen, jól be lehet építeni a józanodási időszakba.

Cikkem következő részeiben részletesebben ismertetem az elérhető Balansz Kontroll Programokat.

Balansz Kontroll Programok szenvedélybetegeknek:

  1. "Mindent a függőségekről" tréning: bemutatja a függőség kialakulásának folyamatát, működését, törvényszerűségeit, buktatóit, ezáltal segít a függőnek rálátni saját működésére.
  2. "Nálam a kontroll"- tréning: a függő a tréning segítségével feltérképezheti szerhasználati szokásait, a program valódi megoldásokat, ütemtervet kínál számára.

Balansz Kontroll Programok hozzátartozóknak:

  1. "Szenvedélybeteg játszmák" tréning: Hozzátartozóknak segít felismerni a szenvedélybeteg játszmákat. Segít meghatározni, milyen szerepben vagyunk és hogyan léphetünk ki abból.
  2. "Út a leálláshoz"-tréning: Segít megérteni a hozzátartozónak, hogy a függő min megy keresztül, mi jelent neki nehézséget, hogyan lehet neki "jól segíteni".

Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak:
“Mindent a függőségről” hétvége - 3 napos program függőknek és hozzátartozóknak: A függő és a hozzátartozó három napra kilépnek megszokott környezetükből, és egyben a megszokott körökből, egymás hibáztatásából is. Megtanulják felismerni a szenvedélybeteg játszmákat, szerepeiket, tanulnak a függőség természetéről és elindulnak a felépülés felé.

forrás: Harmonet