sub

Információk, érdekességek

Fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire

2021. szeptember 02.

Fotó: pixabay.com

Megkezdődött a szüreti időszak, fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire – hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében  több intézkedés is ajánlott. A must erjedésének idején a rosszullét, a fulladás megelőzése érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül életveszélyes lehet a pincékben tartózkodni.

Tartós bent tartózkodás esetén védelmet nyújthat a  gázkoncentráció-mérő készülék, ami jelzi a lecsökkent oxigénszintet. Önmagában az úgynevezett “gyertyapróba” alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak.

Javasolt a must forrásának idejére “Figyelem, mustgázveszély!” felirat elhelyezése a pince bejáratára mások figyelmeztetése érdekében – írja Bodó Sándor. A gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pince nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata javasolt. Senki ne próbáljon meggondolatlanul ájult ember segítségére sietni, mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni – olvasható az államtitkár közösségi oldalán.

További részletek a www.munka.hu honlapon olvashatóak.

forrás: Patika Magazin