sub

Információk, érdekességek

Ezekre a vizsgálatokra van szükség várandósság alatt

2017. január 21.

A KSH születési statisztikája alapján az év utolsó hónapjában fogan a legtöbb gyermek… Valószínűsíthetően azért, mert a szeretet és a család ünnepén a többség nagyobb figyelemmel fordul párja felé. Az újévet az intim pillanatoknak köszönhetően már sokan áldott állapotban köszönthetik és szeptemberben új taggal bővül a család. A várandósság gondozásának legfőbb tényezője a magzat fejlődésének ellenőrzése, amiben az ultrahang játssza a főszerepet. Összegyűjtöttük, hogy várandósság különböző szakaszaiban, mely ultrahang és fontos egyéb vizsgálatokat javasolt elvégeztetni.

Első trimeszter

  • Nulladik ultrahangvizsgálat (várandósság 5-10. hete)

Tekinthetjük ezt akár a legelső ultrahangvizsgálatnak is, hiszen az utolsó menstruációtól számított 5 hetes terhességet követően már látható a petezsák, majd később a szikhólyag és az embriócsomó. Ilyenkor általában hüvelyi vizsgálatot végeznek a kismamákon, amely során megállapítják a terhesség tényét. Sajnos az eseteket többségében a várandósok ettől az időponttól kezdve szedik a magzatvédő vitaminokat, pedig azok fejlődési rendellenességek kialakulásának megelőző hatása csak akkor érhető el, ha már a fogamzás előtt minimum egy hónappal előbb kezdi szedni a leendő kismama.

A 12. hétig bezárólag esedékes az első trimeszteri vér- és vizeletvizsgálat is, illetve fel kell keresni a területileg illetékes védőnőt, aki a várandósgondozást végzi majd, és kiállítja a terhességi kiskönyvet.

  • Első ultrahangvizsgálat (12-14. hét)

Ennek a vizsgálatnak egyre nagyobb jelentősége van a magzati diagnosztikában. Az ultrahangtechnológia fejlődésével egyre több fejlődési rendellenesség azonosítható a várandósság e korai szakaszában és komplex – az ultrahang mellett az anyai vérben vizsgálható tényezők mérésével ekkor végezhető a Kombinált-teszt, mellyel a gyakoribb kromoszómális rendellenesség, mint például a Down-kór előfordulásának kockázatát határozzák meg. Új módszer az úgy nevezett non-invazív vizsgálat, a PrenaTest, amellyel a várandósság 9-20. hete között, az anyai vérben keringő magzati DNS-ek vizsgálatával, nagy pontossággal lehet azonosítani a Down-kór és más kromoszóma-rendellenességek jelenlétét.

Második trimeszter

  • Második (genetikai) ultrahangvizsgálat (18-21. hét)

A magzat testrészeit tüzetesen megnézik, fejlődési ütemét, a terhesség korát, valamint a szülés várható időpontját is megállapítják ebben a szakaszban. Az embrió életműködésének megfigyelése és az áramlásmérés a magzati erekben szintén kiemelt szerepet kap, ahogyan a testkontúr, belső szervek, testrészek egészséges kifejlődésének vizsgálata is. A méhlepény működésének ellenőrzésére is sor kerül, valamint a magzatvíz mennyiségét is megnézik, de ebben a periódusban a méhnyak hosszának meghatározásával már a koraszülésre utaló jeleket is meg tudják állapítani.

  • Az általános ultrahangvizsgálat mellett, speciális, a magzati szív vizsgálatára összpontosító ultrahangvizsgálatot is végeznek a 18. és a 22. hét között.

Harmadik trimeszter

  • Harmadik ultrahangvizsgálat (29-31. hét)

Ekkor a magzat általános fejlődését, méreteit, a méh és méhlepény állapotát vizsgálják. Itt még elegendő helye van a magzatnak az anyaméhben ahhoz, hogy korszerű ultrahangkészülékkel csodálatos képeket készítsünk a babáról és ismerkedhessünk vele, már a méhen belüli élete alatt is.

  • Negyedik ultrahangvizsgálat (37-38. hét)

Ezekben a hetekben a magzat becsült súlyát, elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét és a méhlepény állapotát vizsgálják meg. Indokolt esetben ismét elvégezhetik a magzat ereinek áramlásmérését.

A 40. hét körül pedig sor kerül a várva várt eseményre, a szülésre, és világra jön a csecsemő.

Fontos! A kötelező ultrahangvizsgálatok mellett lehetőség van sürgősségi vizsgálatra is a várandósság egész ideje alatt, amikor az anya valamilyen rendellenesség észlelése alapján (pl.: kevesebb magzati mozgás) a kisbaba életjelenségeit és általános állapotát ellenőrzik.

forrás: Bébik.hu