sub

Információk, érdekességek

Emancipált orvoslás és gyógyszerészet

2018. szeptember 19.

Egészen a múlt század végéig a medicina egyáltalán nem vette figyelembe a nemek közötti különbségeket - napjainkra azonban egyértelművé vált, hogy a nők és a férfiak szervezete sok tekintetben különböző.

A nők és a férfiak közötti különbségek mindenki számára nyilvánvalók. Meglepő módon azonban, egészen az 1980-es évekig, ezek a különbségek nem jelentek meg az orvoslásban és a gyógyszerészetben. Az emberi test működését egy 70 kilogrammos férfi alapján írták le, és bármilyen kórkép esetén erre az „ideális” férfire szabottan született meg az a terápiás ajánlás, amit aztán a férfiakon túl a nőknél is alkalmaztak.Az elmúlt évtizedekben számos olyan kutatási és vizsgálati eredmény látott napvilágot, amelyeknek köszönhetően ma már egyértelmű, hogy a nők és a férfiak szervezete sok tekintetben különböző.

A két nemnél mások a tipikus betegségek, valamint a kórképek eltérő gyakorisággal és súlyossággal lépnek fel.

Ma már tudjuk, hogy a nőknél a gyulladásos reakciók hevesebb lefutásúak, mint a férfiaknál; a nők gyakrabban szenvednek allergiás megbetegedésekben is, illetve bizonyos autoimmun kórképek (pl. rheumatoid arthritis) előfordulási gyakorisága is nagyobb náluk. A gyengébb nem javára mondható, hogy epidemiológiai tanulmányok alapján a nők súlyos fertőzéseket jobb eséllyel élnek túl, mint a férfiak. Emellett a nőknél sokkal gyakrabban diagnosztizálnak migrént vagy depressziót, mint a férfiaknál; ellenben a köszvény vagy az autizmus inkább a férfiak betegsége. Megszületett tehát a nemre szabott orvoslás tudománya, az úgynevezett gendermedicina.

A gyógyszer másként hat a nőknél, mint a férfiaknál?

Bebizonyosodott az is, hogy a gyógyszerek vonatkozásában is vannak eltérések: ugyanaz a gyógyszer másként hat a nők és a férfiak szervezetében, indokolva ezzel egyes esetekben akár azt is, hogy azokat a két nem esetében eltérő módon dozírozzák. Más lehet a mellékhatások gyakorisága és súlyossága a két nemnél. A XXI. században egyre több törekvés irányul arra, hogy az új gyógyszerek fejlesztésénél a női és a férfi szervezet különbözőségeit is figyelembe vegyék, azaz egyre inkább teret hódít a gendergyógyszerészet. Van azonban még mit behozni! Egy 2017-ben megjelent közlemény alapján még napjainkban is alulreprezentáltak lehetnek a nők az új gyógyszerek fejlesztése során, az állatkísérletekben is döntően hím állatokkal dolgoznak a kutatók.

 

Az előbb írtak szemléltetésére bemutatunk néhány nembeli különbséget a gyógyszeralkalmazás területéről:

  • A férfiak gyomra több savat termel, mint a nőké, esetükben a gyomor kémhatása is alacsonyabb, mint a nőknél (pH = 1,9, illetve pH = 2,6). Mindez ahhoz vezet, hogy a különböző mértékben savas vagy bázikus jellegű gyógyszermolekulák gyomron keresztüli felszívódása is eltérő mértékű a két nemnél.
  • A májban található, a különféle gyógyszeres hatóanyagok átalakításáért felelős enzimek (ún. CYP izoenzimek) aktivitása jelentősen eltérhet a nők és a férfiak esetében. Erre visszavezethetően a koffein, illetve egyes fájdalomcsillapító hatóanyagok (pl. paracetamol) lebomlása gyorsabb, a hatástartama rövidebb lehet a férfiaknál. Épp fordított helyzet állhat elő egyes antidepresszánsoknál (pl. fluoxetin, paroxetin), amely esetekben a hatóanyag nőknél bomlik le gyorsabban, azaz náluk csökkennek a szervezetbeni hatóanyagszintek nagyobb mértékben, ezért rövidebb a hatás.
  • A magas vérnyomás kezelésére rendelt, ún. angiotenzinkonvertáló enzim (ACE) gátló gyógyszerek hatásosabbnak bizonyulnak a férfiaknál, mint a nőknél. Ellenben a szintén a magas vérnyomás kezelésében használt ún. béta-blokkolók erősebben hatnak a nőknél, mint a férfiaknál. Kiderült, hogy a nők szervezete lassabban bontja le a béta-blokkoló gyógyszermolekulákat. Ezzel összefüggésben a nőknél több mellékhatás jelentkezésére lehet számítani a béta-blokkoló szerekkel végzett terápia során.
  • Mivel a férfiaknál általában a nagyobb bőrvastagság a jellemző, a bőrön keresztül alkalmazott gyógyszerek hatása is eltérő lehet a két nem esetében; a nőknél fokozottabb felszívódással lehet kalkulálni.
  • A nőknél 1,5-1,7-szer gyakrabban jelentkeznek a mellékhatások, mint a férfiaknál. Emellett, a tapasztalt mellékhatások súlyossága is kifejezettebb a nőknél, mint az erősebbik nemnél. Az USA gyógyszerügyi hatóságának (FDA) nyilvántartása alapján az 1997 és 2000 között történt 10 gyógyszervisszavonás esetén is 8 vonatkozásában a nők esetében jelentettek több és súlyosabb mellékhatást.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin