sub

Információk, érdekességek

Ekcéma: az ételallergia első jele is lehet

2018. május 09.

Az ekcéma nem csak tünete, de fontos előrejelzője is lehet a későbbi életkorban jelentkező ételallergiás panaszoknak.

Az ekcéma nem csak tünete, de fontos előrejelzője is lehet a későbbi életkorban jelentkező ételallergiás panaszoknak. Az ekcéma és az ételallergiák közötti kapcsolatról dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Ételallergia csecsemőkorban

Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak. Allergiás tünetek tápszeres babáknál is jelentkezhetnek, a készítmények ugyanis tehéntejből készülnek, tehát ugyanúgy allergiát válthatnak ki, mint maga a tehéntej.

Az ekcéma mellett az ételallergia tünetei:

  • hányás,
  • hasmenés,
  • hasfájás,
  • csalánkiütés,
  • a gyakori orrfolyás és középfül-gyulladás is figyelmeztető jel lehet

Az ekcéma nem csak tünet

A kisgyermekkori formára a rendkívül száraz bőr mellett a végtagok hajlataiban, a nyakon, a fül mögött és a szem körül kialakuló, általában erős viszketéssel járó bőrgyulladás a jellemző. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy a csecsemőkorban jelentkező, súlyos ekcémás tünetek és az ételallergiák közt szoros kapcsolat áll fenn. Az Akadémia éves ülésén elhangzott kutatás alapján az ekcéma nem csak tünete, de fontos előrejelzője is lehet a későbbi életkorban jelentkező ételallergiás panaszoknak. A vizsgált 3 és 18 hónap közötti résztvevők közül, az enyhe ekcémás tüneteket mutató gyermekek 15 százalékánál jelentkezett ételallergia is. Az ekcéma súlyosságával pedig egyenes arányban nőtt az ételallergia előfordulásának gyakorisága is.

Ekcémától az allergiáig – a szakértő tanácsai

“Azokban a családokban, ahol előfordult már allergiás megbetegedés, különös gonddal kell kezelnünk a csecsemő- és kisgyermekkori ekcéma kérdését.” – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Az allergiás betegségek klinikai megnyilvánulása életkorok szerinti megoszlást mutat. Az atópiás – allergiára hajlamos – gyermekeknél gyakran valóban az ekcéma jelenti a későbbi allergiás betegségek kialakulásának első állomását. Ezt a folyamatot „allergiás menetelésként” ismerhetjük. A csecsemőkori bőrtüneteket követően, vagy azokkal egy időben a gyermeknél táplálékallergia is jelentkezhet. Az asztma megjelenése inkább a késő óvodáskor-iskoláskorra tehető, míg az allergiás nátha nagyobb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelenik meg, habár egyre többször észleljük már óvodáskorban is. A betegségek tehát követhetik egymást, így az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, a későbbi életkorban más allergiákra is hajlamos lehet.

forrás: Bébik.hu