sub

Információk, érdekességek

Édes vitaminbomba: a sárgadinnye!

2020. augusztus 14.

Fotó: pixabay.com

A sárgadinnyét gyümölcsként tartjuk számon, bár a tökfélék családjába tartozó zöldségféle.

Mindig édes illatú, egészséges héjú sárgadinnyét válaszszunk, semmiképp ne legyen puha, foltos, repedezett. Mielőtt behűtenénk, mossuk le róla a szennyeződéseket. A felvágott sárgadinnye csak hűtőszekrényben tárolható, a vágási felületet borítsuk be polietilénfóliával, távolítsuk el a magházat is, mert így tovább eláll.

A sárgadinnye önmagában, jégbe hűtve, felkockázva is tökéletes frissítő, de pohárkrém, fagylalt, smoothie, gyümölcssaláta formájában is kerülhet az asztalra.Gyümölcslevesnek, krémlevesnek turmixolva is készíthetjük, vegyíthetjük más gyümölcsökkel.

Ne csak édességként, kiegészítő fogásként gondoljunk rá! Édes íze jól párosítható a nyers, füstölt sonkával (pár mai, Serrano), a mozzarellával, csirkemellel, zöldségfélékkel, de halfilével és a tenger gyümölcseivel is. Töltött étel és hideg tésztasaláta egyik összetevője is lehet a sárgadinnye. A sárgadinnye héja tálalóedényként is szolgálhat gyümölcssaláta, sorbet, leves vagy bólé szervírozásakor.

Fotó: pixabay.comMit tartalmaz?
A sárgadinnye víztartalma közel 90%, ezért olyan üdítő a fogyasztása a meleg napokon. Nem tartalmaz zsírt és fehérjét, így energiatartalma (40–47 kcal) sem számottevő. Szénhidrátban gazdag (9,5–11,1 mg 100 g gyümölcsben), ezért cukorbetegek számára csak korlátozott mennyiségben ajánlott. A sárgadinnye gazdag ásványianyag- és vitaminforrás.

Karotintartalma ugyan nem veheti fel a versenyt a sárgarépáéval (12 mg/100 g), de 10 dkg sárgadinnye révén 2 mg karotinhoz juthatunk, ami a gyümölcsök között kiemelkedő (a kajszibarackhoz hasonlóan). Nem csak karotinban gazdag, 100 g-jában 25– 35 mg C-vitamin található.

Milyen hatása van?
A sárgadinnye nagy béta-karotin-tartalma miatt segíti a lázas és gyulladásos betegségek átvészelését. Jótékonyan hat a vékony- és vastagbélgyulladásra, kutatási eredmények szerint segít az alkohol lebontásában, továbbá májvédő hatása is ismert.

A sárgadinnye nagy víztartalma hidratálja szervezetünket, élénkíti a veseműködést. Káliumtartalma a kötőszövet vízmentesítésében és salaktalanításában játszik szerepet. Fogyasztásával látványos eredményt érhetünk el arcbőrünk feszességének javításában. Flavonoidtartalma kedvezően hat a stresszes, fáradt, idősödő bőrre. Száraz, vízhiányos bőrön alkalmazva hidratáló, regeneráló hatású, így a kozmetikai ipar is használja.

forrás: Patika Magazin