sub

Információk, érdekességek

Chat GPT, mint konyhai kukta? Igen!

2024. július 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A technológia fejlődése számtalan területen megkönnyítheti az életünket. Ez olyannyira igaz, hogy már a konyhában való boldogulás is leegyszerűsíthető. Gondolta volna, hogy a mesterséges intelligencia (AI) is segíthet a főzésben? Igen, jól hallotta! A ChatGPT képes recepteket ajánlani, főzési tippeket adni, és még étkezéstervezési segítséget is nyújtani.  

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Valószínűleg nem ismeretlen az a helyzet, amikor egy szürke hétköznap estén már csak egy dolog van hátra a főzésig: az ötletelés. De fáradtan, munka után kinek van ehhez kedve, hangulata? Ilyenkor is jól jöhet a ChatGPT magyar nyelven!

Csak írja be, hogy milyen alapanyagok állnak a rendelkezésére, és az AI azonnal javaslatot tesz különféle receptekre. Például, ha van otthon csirkemell, paradicsom és mozzarella, a ChatGPT valószínűleg fel fog ajánlani egy ízletes csirkemell caprese receptet. Azonnal megkaphatja az elkészítési lépéseket és a szükséges hozzávalók listáját. Ez ennyire egyszerű is tud lenni, felesleges agyalás, idegeskedés és időhúzás nélkül.

Akkor sincsen baj, ha nem profi szakácsként ügyködik a konyhában! A ChatGPT közbenjárásával bármikor kérhet főzési tippeket és trükköket. Ha például nem tudja, hogyan kell tökéletesen megsütni egy steaket, az AI pontos instrukciókat ad a sütési időre és a hőmérsékletre vonatkozóan. Ugyanígy, ha kíváncsi, hogyan lehet a leghatékonyabban megpucolni és aprítani egy hagymát könnyek nélkül, a rendszer szívesen megosztja önnel a legpraktikusabb módszereket.

Hiszen esélytelen minden konyhai tippet, taktikát kívülről ismerni, ám valójában erre nincs is szükség, hiszen a technológia vívmánya kellően hasznos válaszokkal szolgál.

Mit jelent az, hogy étkezéstervezés AI-val?

Az étkezéstervezés sokak számára stresszes és időigényes feladat. Még akkor is, ha a haszna egyébként vitathatatlan. Még jó, hogy a mesterséges intelligencia ezen a területen is segítséget nyújthat. Csak meg kell adnia néhány paramétert – például a családtagok étkezési szokásait, preferenciáit és diétás igényeit –, és az AI pár másodperc leforgása alatt összeállít egy heti menüt. Ezáltal nemcsak változatos, hanem egészséges étkezési terv jöhet létre, amely figyelembe veszi a speciális diétákat is, mint például a vegetáriánus, vegán vagy gluténmentes étrendeket.

A ChatGPT nemcsak általános ajánlásokkal kalkulál. Az egyéni preferenciákat is figyelembe veszi, és személyre szabott javaslatokat tesz. Ha például kedveli az olasz konyhát, az AI olyan recepteket ajánl, amelyek minden ízükben megfelelnek az itáliai gasztronómiának. Ezen túlmenően, ha valamilyen ételallergiával él együtt, a ChatGPT olyan recepteket sorakoztat fel, amelyek mentesek az allergén összetevőktől.

Még mire jó ez az innováció?

Ha mindez nem lenne elég, akad itt még a tarsolyban néhány praktikus mód a rendszerben rejlő értékek kiaknázására. Nem szereti pazarolni az ételt? A ChatGPT segíthet! Adja meg, hogy milyen maradékok vannak a hűtőben, és az AI javaslatot tesz arra, hogy azok miként használhatóak fel új ételek készítéséhez. Például a maradék sült csirkéből ízletes csirkés rizottót vagy salátát készíthet.

Szeretne valami újat kipróbálni? A ChatGPT rengeteg kreatív receptötletet tartogat a tarsolyában. Legyen szó különleges alkalomról, mint egy születésnapi vacsora vagy egy romantikus este, az AI olyan egyedi megoldásokat kínál, amelyek mindenkit lenyűgöznek. Ennek az értéke az ünnepi időszakokban hatványozódik, amikor cél valami igazán különlegeset az asztalra tenni.

Az egyik legnagyobb előnye a ChatGPT használatának a konyhában az időmegtakarítás. Nem kell órákat tölteni a megfelelő receptek keresgélésével vagy az étkezés megtervezésével. Az AI azonnal rendelkezésre áll, és segít a lehető leggyorsabban megtalálni a szükséges információkat. Ez határozottan hasznos a hétköznapok rohanásában, amikor gyors és egyszerű megoldásokra van szükség.
 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu