sub

Információk, érdekességek

Bébipapi

2016. december 04.

A vitaminszegény téli időszakban még jobban oda kell figyelni, hogy mit esznek a legkisebbek.

Hagymafélék

B- és C-vitamint, kalciumot, vasat és káliumot tartalmaznak, és bizonyítottan szinte minden betegség gyógyulását segítik. Szélhajtó, görcsoldó, köhögéscsillapító, étvágyjavító, baktériumölő, féregűző és roboráló hatásuk egészen pici kortól kihasználható. Ha kis mennyiségben, csupán az ételek természetes ízének kiemelésére használjuk, akkor fűszernövénynek tekintjük, ha nagy mennyiségben használjuk, akkor a főzelékfélékhez hasonlóan zöldségként kezeljük.

Jó tudni, hogy a nyers, felszeletelt hagyma és fokhagyma antibiotikum-hatással rendelkezik. Legalább egyméteres körzetben biztosan elpusztítja a levegőben lévő fertőző kórokozókat. A tojásételek, szendvicsek, hidegtálak mellé mindig tegyünk zöldhagymát, szeletelt hagymát, fokhagymát, hogy fertőtlenítsük a levegőt, és azért is, hogy a kicsi idejekorán hozzászokjon, és megszeresse a hagyma szagát, ízét. A hagyma csípősségét illóolaja adja, ennek tulajdonítható gyógyító hatása is. Veszít csípősségéből, ha megpucolva 1-2 órán át hideg vízben áztatjuk. Kevésbé könnyezünk, ha a tűzhely melege közelében szeleteljük vagy géppel aprítjuk. A kínai fokhagyma gerezdje nagyobb, kevésbé ízes, szagos és csípős, mint a magyar változat. Kisgyerekek ételének elkészítéséhez nagyobb sikerrel használható. A hagymafélék főve már nem csípősek, és így is megőrzik jótékony hatásukat. Üvegesre párolva lágy ízhatást kapunk, míg aranysárgára pirítva jellegzetes, egyszerre édes és erőteljes ízű lesz. A hagymaféléket 6-8 hónapos korig csak belefőzzük az ételbe, de 8 hónapos kor után párolva vagy főve és összenyomva benne is hagyjuk. A forró ételbe beleszórt, vágott snidling elveszíti csípős erejét és erős szagát, de megtartja hatását.

Banán

A trópusok almája, tápláló, édes ízű, sok szénhidrátot (gyümölcscukrot), béta-karotint, kalciumot, vasat és növényi rostot tartalmazó, nyugtató hatású (stresszoldó) gyümölcs. Édes és pikáns ételekhez egyaránt ízletes, a teljes értékű táplálkozás kedvelt élelmiszere. Cukor nélkül is jól illik a tejtermékekhez, gabonafélékhez, olajos magvakhoz, zöldségekhez és gyümölcsökhöz egyaránt. Nyersen csak akkor adható a babának,ha teljesen érett (különben nehezen emészthető, és puffadást, hasfájást okoz), és ép, sértetlen a külseje. Ilyenkor sárga héján barnás foltok jelennek meg, tapintásra már nem kemény, de az ujjbenyomatot még nem tartja meg. Magas pektintartalma miatt sikerrel alkalmazható a hasmenéses bélbetegségek diétájában.

A banánt szellős helyen, szobahőmérsékleten kell tárolni, a hűtőszekrényben keserűvé, az alma mellett túléretté válik és elpuhul, megfeketedik. Felbontás előtt alaposan meg kell mosni.

 

 A cikk forrásául dr. Kerekes Judit gyermekorvos

Jó étel, jó élet

című könyve szolgált.

A könyv megrendelhető a Galenus webáruházban!

forrás: Bébik.hu