sub

Információk, érdekességek

Babát tervez? Ezt tudnia kell, ha vérnyomás gyógyszert szed

2019. november 22.

A magas vérnyomás rendezését célzó gyógyszerek ma már nagyon jó hatásfokkal, biztonságosan működnek, van azonban néhány olyan kivétel, amelyet mindenképpen tekintetbe kell venni. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája az ACE-gátlók és a várandósság kapcsolatát elemezte.

Fotó: 123rf.comHogyan hatnak az ACE-gátlók?

Az angiotenzin olyan, a szervezetben termelődő anyag, amely természetes módon képes emelni a vérnyomást. Az ACE-gátlóknak nevezett gyógyszerek ennek az anyagnak, az angiotenzin II nevű enzimnek a képződését gátolják, vagyis megakadályozzák, hogy miatta emelkedjen a vérnyomás. Ezek a szerek ráadásul nem csak a szívelégtelenségben szenvedőkre hatnak jól, de a magas vérnyomás miatt kialakult szövődmények kezelésében is hatásosak. Ezen a gyógyszercsoporton belül is megkülönböztethetőek az egyes hatóanyagok, és ennek megfelelően több különböző gyógyszert nevezhetünk ACE-gátlónak.

Általánosságban elmondható róluk, hogy a táplálékfogyasztás nem befolyásolja a hatásukat, a savlekötők azonban csökkentik a hatásfokot. Asztmásoknak, krónikus hörgőszűkületben szenvedőknek nem ajánlott a szedésük, mert mellékhatásként előfordulhat kínzó, száraz köhögés. Ugyanígy meg kell fontolni a szedést károsodott veseműködés esetén, mert az ACE-gátlók a vesén keresztül ürülnek. Ezen kívül van még egy fontos szempont, amit a gyógyszer elrendelésekor figyelembe kell venni: a babatervezés, a várandósság és a szoptatás kérdése.

Mit kell tekintetbe venni kismamáknál?  

A fogamzóképes korban levő hypertoniás nőket fel kell világosítani, hogy terveznie kell a terhességet. Amennyiben  ACE-gátlót szed a vérnyomás kezelésére, el kell azt hagynia, amikor teherbe szeretne esni. Ez azt jelenti, hogy amikor nem védekezik a teherbe esés ellen, akkor már  más gyógyszerrel kell kezelni a vérnyomását. Ha erre nem figyel és  mégis teherbe esik ACE-gátló szedése mellett, azt azonnal el kell hagyni, amikor a terhesség kiderül. A ma érvényben levő ajánlások szerint terhesség alatt tilos ACE-gátlót szednie a kismamának, van lehetőség a terhesség alatt más gyógyszerekkel és életmódbeli kezeléssel féken tartani a vérnyomást – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. 

A gyógyszerek betegtájékoztatói elsősorban azt emelik ki, hogy a második és harmadik trimeszterben kell elkerülni ezt a gyógyszertípust, ugyanis magzatkárosodást (csökkent veseműködés, kórosan kevés magzatvíz, a koponya csontosodásának visszamaradása) és újszülöttkori toxicitást (veseelégtelenség, izomtónus gyengeség, magas káliumszint) okozhat.

Ha az ACE-gátló szedése mégis a terhesség második vagy harmadik trimeszterében történt, javasolt a vesefunkció és a koponya ultrahangos ellenőrzése. Születés után pedig a csecsemőt fokozottan kell vizsgálni hipotónia esetleges kialakulása szempontjából.  Kapocsi doktornő azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az első trimeszterben is más működési elvű gyógyszert kell alkalmazni, hiszen a kockázatok kismértékű növekedése ebben az időszakban sem kizárható ACE-gátló szedése esetén. 

Mi a helyzet a baba tervezésekor és szoptatáskor?

A legfontosabb tudnivaló a tudatos, magas vérnyomás-kezelésben részesülő nőknek, hogy már a tervezett fogantatás előtt egyeztetniük kell a kezelőorvossal. Erre a legkésőbbi időpont a terhesség beigazolódása. Ilyen esetben ugyanis más készítményt fogunk ajánlani – hangsúlyozza a szakember. – A szoptatás is egy kényes időszak ebből a szempontból. Mivel nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű adat az ACE-gátlók szoptatásban történő alkalmazására vonatkozóan, ilyen készítményeket nem adunk szoptatás alatt sem. Viszont van lehetőség biztonságosabb gyógyszer választására. Az elsődleges szempont tehát a terhességet tervező nő, illetve a kismama és a kardiológus megbízható együttműködése – a mama és a baba egészségének megőrzése, a terhességi és az azon kívüli magas vérnyomás biztonságos elkerülése.

forrás: Bébik.hu