sub

Információk, érdekességek

Az öt szeretetnyelv a jógaórán

2017. április 22.

Dr. Gary Chapman nemrég járt Magyarországon és országszerte izgalmas és mély előadásokkal tanított a kapcsolatainkról, elmélyülésről, valódi szeretetről.

Bizonyára sokan olvastátok az Egymásra hangolva - az Öt szeretetnyelv című könyvét. Évtizedes párkapcsolati tanácsadói tapasztala alapján dolgozta ki az elméletét, miszerint minden ember más szeretetnyelvet beszél és ért, és ezeket a nyelveket öt nagy csoportba sorolta. Mindenkinek van egy elsődleges és egy másodlagos nyelve. Önkéntelenül is azon a  nyelven fejezzük ki a szeretetünket, amit mi is beszélünk. És ebből jönnek a kavarodások és a félreértések.
 
Dr Chapman a következő öt nyelvet különbözteti meg:
- minőségi idő
- fizikai érintés
- ajándékok
- szívességek
- elismerő szavak
Mit is jelent ez pontosan? A szeretetnyelv az a mód, ahogy valaki kifejezeti a szeretetét, illetve amit, ha vele csinálnak, ő egyértelműen érzi és tudja, hogy szeretik. Vagyis ha én mondjuk a fizikai érintés (ölelés, simogatás) “nyelvén” értek, akkor a párom hiába halmoz el ajándékokkal (mert neki például az a szeretetnyelve) én örülni fogok, de ott mélyen, legbelül valami hiányt fogok érezni, a szeretet tankom nem lesz tele. Ezért érdemes tisztában lenni a saját nyelvünkkel és a társunkéval is, hogy a kapcsolat elmélyülhessen.


Kép forrása: stockphotosforfree
 
Első pillantásra úgy tűnik, hogy a szeretetnyelveket csak párkapcsolatban, esetleg baráti, családi kapcsolatokban lehet kamatoztatni. A könyv is párkapcsolati példákat hoz csak. Pedig ennél sokkal de sokkal több is.
 
Jómagam, mikor jógát tanítok nagyon odafigyelek a szeretetnyelvek használatára. Mivel ez nem más, mint annak a kifejezése, hogy értékeled és tiszteletben tartod a másikat. Bármilyen munkahelyi, vagy egyéb szociális kontextusban értelmezhető és használható ez a tudás. 
Én most megosztom Veletek, hogy a saját vendégeimmel hogyan használom, hogyan építem be a szeretetnyelveket a jógaóráimba.
 
Az első, a minőségi idő talán a legkönnyebb. Felkészülten, a csoportra szabottan, odafigyelve érlezem az órára, és változtatok bármin, ha úgy látom, hogy szükséges. Ez, hogy az a 60 vagy 90 perc amit velem, az órámon töltenek az emberek minőségi legyen nem szeretetnyelv kérdése, hanem alap. 
 
A második, a fizikai érintés már trükkösebb. Valaki szereti, ha hozzáérnek, valakit a hideg ráz ki tőle. Ezért az órák elején megkérdezem, hogy kinek van ellenérzése azzal, ha igazítom, megérintem (nyilván mindig céllal, sosem önkényesen). Ha valaki nem szeretné ezt, őt külön figyelemmel és több instrukcióval segítem az útján. A börtönben ez izgalmas volt a jógaórákon, mert ott tilos a fizikai érintés. Vagyis professzionálisra kellett fejlesztenem az instrukcióimat.
 
A harmadik szeretetnyelv Gary Chapman könyvében az ajándékok. Egy jógaórán ez lehet egy tea vagy alma az óra után, de házifeladatok, motiváló üzenetek, bármi. Apróságok, melyek mosolyt csempésznek az életbe és odadfigyelésről árulkodnak.
 
A szívességek a negyedik szeretetnyelv, szerintem ez a jógaóra kapcsán az ajándékok és a minőségi idő keveréke. Fontos, hogy a vendégeim bízzanak bennem és érezzék, hogy bármit megoszthatnak velem, örömöt, problémát, biztonságban vannak. Ezért mindig szánok időt óra után beszélgetésre, kapnak kiegészítő gyakorlatokat, étkezési tanácsot, amire szükségük van. 
 
Az elismerő szavak pedig az alapját kellene, hogy képezzék minden órának, de alapvetően minden szituációnak. Fontos, bár nem mindenkinek ez az elsődleges szeretetnyelve, de nagy motiváló és megerősítő erővel bír. 
 
Annyira a negatívra, a panaszkodásra, a problémakezelésre álltunk rá az életünkben, hogy egy rövid dicséret (természetesen csak akkor, ha van alapja) teljesen meg tudja változtatni a napunkat, a dolgokhoz, az adott személyhez, szituációhoz való hozzáállásunkat. Használjátok bátran ti is!
 
Száz szónak is egy a vége, első körben fontos, hogy meg tudjuk állapítani a saját szeretetnyelvünket, és ezen a “nyelven” töltekezzünk minél többet. És ismerjük meg a közvetlen környezetünk nyelvét, használjuk tudatosan. Ha már ez önkéntelenül is a napi rutin részévé válik, gondolkodj el, a munkahelyeden, a boltban bevásárlásnál, vagy esetleg a metrón utazva hogyan tudod saját magad és a körülötted lévők életét is könnyebbé, boldogabbá tenni a szeretnyelvek megfelelő alkalmazásával.
forrás: Harmonet