sub

Információk, érdekességek

Az orrmandula-gyulladás: a vizsgálatokat időben el kell kezdeni

2020. május 31.

A gyermekkori nátha szövődményeit illusztráló sárkánytörténet ötödik állomásához érkeztünk. Sorozatunk egyik legfontosabb, s valószínűleg legnagyobb érdeklődésre számot tartó része az orrmandula problémákkal kapcsolatos betegségről szól.

Fotó: gettyimages.comElőző írásainkban olvashattak a szűnni nem akaró nátha kapcsán kialakuló betegségekről: az arcüreggyulladásról, a fülkürthurutról, a középfülhurutról.

Valószínűleg már mindenki tudja, hogy a megfázásnak vélt nátha kórokozói vírusok.
A megfázás elősegíti a vírusok megtelepedését az orrban, majd ezt követően az alsó légutakban is. Ezután a megduzzadt nyálkahártyán és a pangó váladékban baktériumok telepednek meg, a váladék besűrűsödik, sárgás-zöldes színű lesz, és máris elindul a lavina, egy szövődménysorozat, mely az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be. Az egyes állomások törvényszerű sorrendben követik egymást. Felismerésük nem mindig egyszerű, hiszen a tünetek közül csak a szűnni nem akaró orrfolyás, orrdugulás, a főleg éjszaka jelentkező száraz, majd hurutos köhögés teszi mindenki számára egyértelművé, hogy nem egyszerű náthával állunk szemben.

Legyőzni a hétfejű sárkányt

A gyermekek közösségbe kerülése kapcsán ezek a tünetek olyan gyakoriak, hogy sokan már természetesnek vélik. A látszólag banális tünetek mögött a kialakulás sorrendjében általában hét önálló betegség áll, és ahogy már többször olvashatták, ez inspirálta a hétfejű sárkány elnevezést. Az összetevők egymáshoz kapcsolódnak, egymást követően alakulnak ki és egy komplex kórképet eredményeznek. Bármelyiket próbáljuk önmagában megoldani, nem szünteti meg a tüneteket, csak részproblémát old meg. A mesében is a sárkány összes fejét le kell vágnia a királyfinak, hogy győzedelmeskedni tudjon.

A náthától az orrmandula-duzzanatig

Az elhúzódó, heteken át tartó náthás állapot a gyógyszeres kezelés hatására átmenetileg javul, de néhány nap múlva tovább folytatódik. Köztudomású, hogy a gyermekek három éves kor alatt még alig tudnak orrot fújni, de ha mégis sikerül megtanítani, az orrfújás hatékonysága nem tökéletes. Az orrban termelődő és felgyülemlő váladék a baktériumok szaporodásának melegágya. A vírusokhoz csatlakozva megtelepednek a duzzadt orrnyálkahártya miatt kialakuló szűk orrjáratokban, és utat keresnek a további szaporodás számára az orral kapcsolatos piciny üregrendszerben, elsősorban az arcüregben.

Az arcüregek már újszülött korban piciny, borsónyi üreg formájában jelen vannak, ellentétben a homloküregekkel. Ezek ugyanis csak három éves kor után kezdenek fejlődésnek indulni, és tíz éves korban érik el a teljes nagyságot.

A hátracsorgó váladék veszélyei

A náthához csatlakozó arcüreggyulladás az orrfolyást követő harmadik hét körül alakul ki, és gyermekkorban nagyon tünetszegény. Fájdalmat nem okoz, csak orrdugulást, és fokozott orrváladékozást. Az orrban és az üregrendszerben termelődő váladék a további szövődmények forrása, hiszen az orrfenék hátrafelé lejt. Kisgyermekek hanyattfekvő testhelyzete még inkább kedvez a hátrafelé terjedésnek. Az orrnyálkahártya felszínén található, állandó mozgásban lévő védekezőrendszer, az ún. csillószőrös apparátus is hátrafelé mozgatja a felszínen lévő idegen anyagokat.

Többek között ez a magyarázata annak, hogy az orrüreg hátsó részén lévő fülkürtnyílások hamar bedugulnak, és a fülbetegségek elkezdődnek. A szánkópályaszerűen hátra, lefelé lejtő orrüreg leghátsó részén helyezkedik el az orrmandula. Ez a piciny nyirokszerv – hasonlóan a többi nyirokszervhez, például a torokmandulákhoz – fontos védelmi szerepet játszik a gyulladások tovaterjedésével szemben. Feladata a fertőzések tovaterjedésének megakadályozása, miközben begyűjti a kórokozókat, és önmaga is áldozattá válhat a küzdelemben. A kórokozók összegyűjtése ugyanis csak egy darabig lehetséges, mert telítődve góccá válik. Amikor már nem képes magában tartani a kórokozókat, a benne lévő váladék lecsorog a garatba, és a légvételekkel beporlasztódik a légutakba. Először a hangszalagokat érinti, ezek gyulladása okozza a rekedt hangot, majd a száraz köhögés jelzi, hogy a légcső is hurutossá vált. Tehát az orrban kezdődő gyulladásos folyamat az orrmandula közvetítésével bejut a légutakba.

Fotó: 123rf.comAmit a szülő észlel

A gyermek gyakran nyitott szájjal lélegzik, horkolva alszik, szája kiszárad, éjszaka is többször kér inni. Gyakran megfigyelik, hogy hallása gyengébb, figyelmetlen, és főleg éjszaka köhög. Étvágytalanság, nyugtalan alvás, éjszakai bepisilés is hozzátartozhat a tünetekhez. A nyugtalan alvás miatt nyűgös, nehezen kezelhető gyermek lesz belőle. Ha ez tartósan fennáll, jogosan merül fel a szülőkben az orrmandula kivételének gondolata.

Amit az orvos észlel

A gyermek jellegzetes arckifejezése, orrdugulása, pangó orrváladéka már messziről látható. A jellegzetes tünet önmagában még a panaszok ellenére is kevés ahhoz, hogy műtétet javasoljunk. Az előzmények tisztázása, az arcüregek és a fülek állapotának vizsgálata nélkülözhetetlen.

Óvodások baja

  • Az orrmandula heveny gyulladása hirtelen kialakuló orrdugulással és lázzal járó betegség. Sokszor a torokmandulák gyulladásával egyidejűleg betegszik meg, és napokig tartó magas lázat okoz.
  • Az idült gyulladás nem jár lázzal, legfeljebb időnként hőemelkedést okoz, de annál inkább fokozódnak azok a tünetek, melyek a nyirokszövet duzzanata miatt jönnek létre.
  • A krónikus orrmandula betegség főként az óvodáskorúakat érinti, kisiskolás korban egyre kevesebb gondot okoz. A kamaszkor végén állománya megfogyatkozik, mintegy betöltve szerepét, egyre kisebbé válik. Betegségével egyre kevésbé kell számolnunk.
  • A közösségbe kerülés kapcsán az óvodáskori gyakori hurutos betegségek okozzák, hogy ebben az időszakban a gátolt orrlégzést fenntartó orrmandula-duzzanat nemcsak légzési, hanem akár még nyelési akadályt is képez – főként akkor, ha még a torokmandulák is megduzzadnak.
  • Az orrmandula megnagyobbodása a fülkürtök működését akadályozva rontja a hallást. Megnehezíti a megítélést, hogy a tartós nátha is okozhat orrmandula-gyulladást, illetve az orrmandula-gyulladás is okozhat tartós náthát.

Ez egy olyan bűvös kör, amelyből nem mindig az orrmandula-műtét az egyetlen kiút. Az arcüregek gyulladása, gócos állapota jelentősen hozzájárul a hátracsorgó váladék okozta orrmandula betegséghez. Az előzmények tisztázása, az arcüregek és a középfülek állapotának vizsgálata nélkülözhetetlen. Nagyon fontos a kialakulás sorrendjét követni a vizsgálatokkal és a kezeléssel.

Ami ennél is fontosabb: időben kell elkezdeni. Versenyt kell futni az idővel, különben a banálisnak vélt nátha szövődményei a szemünk előtt alakulnak ki. Ha hetekig, hónapokig várunk a kezeléssel, a visszafelé út már járhatatlanná válik, és a műtét elkerülhetetlen. A teljes gyógyuláshoz szükséges, hogy a kiváltó és fenntartó okokat, főként a gyenge immunitást is kezeljük.

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gége szakorvos

forrás: Bébik.hu