sub

Információk, érdekességek

Az omega egészségünk alfája?

2018. november 06.

Az egészséges élethez feltétlenül szükségesek az esszenciális zsírsavak is. Alapvető igénye van rá a szervezetnek, nélkülük tényleg nincs egészség, mely itt kezdődik, velük, általuk. Ez az alfa. S hogy hogyan lesz ebből omega?  

„Az egészség nem feltétlenül magától értetődő, és nem csak az a kötelességed, hogy elérd, de az is, hogy megőrizd.”

Rengeteget hallunk, olvashatunk az un. „egészséges táplálkozásról”, mégis egyre több a túlsúlyos, rossz kedvű, beteg ember. Nem csak azért, mert nem tartjuk be a – sokszor egymásnak is ellentmondó – étkezési tanácsokat, de táplálékunk minősége is fokozatosan gyengül. Ha nem csak húson és szénhidráton élsz, rendszeresen fogyasztasz friss zöldségeket és gyümölcsöket, méltán gondolhatod, hogy ezzel mindent megtettél egészséged érdekében. Sajnos nem így van!

 

 


A Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanulmánya szerint 5-10-szer annyi zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanod naponta, mint a szüleidnek a 60-as években, ennyivel csökkent ugyanis élelmiszernövényeink tápanyagtartalma az elmúlt időszakban. Emelkedett viszont a környezetet szennyező vegyi anyagok használata, s ez az emberi szervezetre is hatalmas feladatokat ró. Folyamatosan pótolni kell a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, nyomelemeket, hogy a mennyiségi túl-, ám de minőségileg alultápláltságot ellensúlyozni lehessen. Ehhez segítenek hozzá a minőségi táplálék-kiegészítők, amelyekkel elérhetjük, hogy azt pótolja, ami legjobban hiányzik a szervezetből, és amit a mai élelmiszerekkel nem tudunk bevinni, vagy csak nagyon kis mennyiségben.

Az egészséges élethez feltétlenül szükségesek az esszenciális zsírsavak is. Alapvető igénye van rá a szervezetnek, nélkülük tényleg nincs egészség Hallottál már róluk? Az egészség itt kezdődik, velük, általuk. Ez az alfa. S hogy hogyan lesz ebből omega?

Annak ellenére, hogy az emberi szervezet nem tud működni az esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavak nélkül, előállításukra nem képes, ezért táplálkozással, ill. táplálék-kiegészítőkkel szükséges ezeket napi szinten pótolni. Általános egészségi állapotunk nagymértékben függ rendszeres, megfelelő arányú fogyasztásuktól. Ezek a zsírsavak hozzájárulhatnak a test regenerációjához, az energiaszint magasan tartásához, az immunrendszer működéséhez, a zsírszövet csökkenéséhez és segítik az izomszövet növekedését, a porcok és ízületek kapcsolódását. Elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és különböző hormonális folyamatokhoz. Tudni kell, ha hiányunk van omega-3-ból, az sok-sok betegség alapjául szolgálhat!

Az omega-zsírsavak előnyei közül a gyulladások csökkentését emelik ki a legtöbbször. Csökkenthetik a triglicerid szintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Az esszenciális zsírsavak csökkenthetik a vérnyomást, rugalmasabbá tehetik az érfalakat és hígíthatják is a vért.

Szervezetünkben az omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően gyulladást fokozó hatású hormonszerű anyagok keletkeznek folyamatosan. Az egyensúlyt csak a megfelelő zsírsav-arány kialakításával lehet elérni.

A disznózsír még akkor sem halolaj, ha a röfit a norvég partoknál "halásszák ki" a tengerből! 

Az ideális omega-3/omega-6 arány 1:1, de legfeljebb 1:4! Magyarországon ez az arány sokkal rosszabb, kb. 20-30x annyi omega-6 van táplálkozásunkban, mint omega-3. Ez nem meglepő, hiszen rengeteg állati zsíradékot fogyasztunk, amelyek hemzsegnek omega-6-zsírsavakban, míg az omega-3 megfelelő forrásait (EPA és DHA) csak alig fogyasztjuk, hiszen az csakis sós vízi halakban és tengeri „herkentyűkben” fordul elő.

Ha egészségesen akarunk élni, törekedni kell a megfelelő zsírsavarány kialakítására. Feltétlenül csökkenteni kell az omega-6 zsírsavak bevitelét, ilyen például a legtöbb takarmányozott állat zsírja. Olajos magvak közül ajánlható kesudió, dió, lenmag, mandula, törökmogyoró és makadámiadió, a többi olajos magban rengeteg az omega-6.
Megfelelő omega-3 bevitelről (EPA és DHA) leginkább tisztított halolaj szedésével vagy zsírosabb tengeri halak fogyasztásával tudunk gondoskodni. Ha táplálékkiegészítőként fogyasztjuk, a halolaj vásárlásakor nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű terméket válasszunk, meg kell győződni, hogy az olaj nem avas, nem oxidálódott. Fontos tudni, hogy az oxidálódott halolaj „berozsdásítja”, tönkreteszi a sejtfalakat, csökkenti a szervezet antioxidáns szintjét, ezzel egészségre ártalmas folyamatok beindulását generálja a szervezetben. A kapszulázott termékben nem lehet érzékelni az avas olaj rossz ízét és „bűzét”, ezért fontos, hogy egy termék a megfelelő totox index-szel rendelkezzen (26 alatti), illetve hogy megszagolható, kóstolható legyen (folyékony formula, nem kapszula).

forrás: Harmonet